Business & Finance Πέμπτη 12/08/2021, 12:28
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Στην κοινοπραξία Άκτωρ-Άβαξ-ΕΡΓΟΤΕΜ ο βιολογικός της Ψυττάλειας

Στην κοινοπραξία Άκτωρ-Άβαξ-ΕΡΓΟΤΕΜ ο βιολογικός της Ψυττάλειας

Η κοινοπραξία Άκτωρ-Άβαξ-ΕΡΓΟΤΕΜ αποτελεί, κατά πληροφορίες, τον ανάδοχο για την υπογραφή της πενταετούς σύμβασης Λειτουργίας και Συντήρησης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας που είναι ύψους 320 εκατ. ευρώ.

Μετά από σχεδόν δυο χρόνια από τότε που κατατέθηκαν οι προσφορές για το διαγωνισμό και όπου συμμετείχαν σε διαφορα σχήματα σχεδόν όλοι οι μεγάλοι της εγχώριας αγοράς καθώς και οι Γάλλοι της Suez τη λύση στο γόρδιο δεσμό των δικαστικών αγώνων έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο αποφάσισε ότι μόνη παραδεκτή προσφορά είναι αυτή του σχήματος της Άκτωρ.

Με τα δεδομένα αυτά, εκτιμάται ότι η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα αποσφραγίσει την μόνη δεκτή οικονομική προσφορά, αναθέτοντας το έργο στο σχήμα των Άκτωρ-Άβαξ-ΕΡΓΟΤΕΜ.

Απο το 1999 έως σήμερα, η Άκτωρ έχει το έργο της λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας.

Το έργο 

Το έργο κατασκευάστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων με κοινοτική συγχρηματοδότηση και η ΕΥΔΑΠ έχει αναλάβει από το 1996 την ευθύνη λειτουργίας του. Στις εγκαταστάσεις της Ψυττάλειας, διενεργούνται σημαντικές δραστηριότητες με κυριότερη βέβαια την επεξεργασία των λυμάτων και της ιλύος, την παραγωγή βιοαερίου από την επεξεργασία της ιλύος και πλήρη αξιοποίησή του στις εγκαταστάσεις της Ψυττάλειας, την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών για βιομηχανική χρήση και την άρδευση της Ψυττάλειας. Η πρακτική της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων ώστε να επιστρέφονται στο περιβάλλον με τη μορφή νερού για άρδευση πράσινου, μελετάται ώστε να εφαρμοστεί για χώρους πράσινου στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας, είναι η κύρια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή
της Αττικής. Η συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος είναι μέγιστης σημασίας για τη χώρα μας. Με δυναμικότητα 5.600.000 ισοδύναμων κατοίκων, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων παγκοσμίως.

Δημ.Δελεβέγκος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News