BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Κράτησαν οι 900 μονάδες, χαμηλή «πτήση» -6% για Aegean

Στις 903 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Πτώση 1,2% για την Alpha Bank

Χρηματιστήριο: Κράτησαν οι 900 μονάδες, χαμηλή «πτήση» -6% για Aegean

Πτωτικά λίγο πάνω από τις 900 μονάδες τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -εν μέσω της διαδικασίας άντλησης των 800 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank- διατήρησε τη συσσώρευση, καθώς για ακόμη μία ημέρα η αγοραστική διάθεση ήταν απούσα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συγκρατημένη πτώση της τάξης του 0,49% και υποχώρησε στις 903,34 μονάδες, κοντά το χαμηλό ημέρας, χάνοντας σχεδόν 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (907,76 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες -από 901,75 έως 910,78 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 35 εκατομμύρια ευρώ, δείγμα της επενδυτικής αδιαφοράς.

Η σημερινή συσσώρευση, πάντως, συνδέεται άρρηκτα με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Alpha Bank, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου, με στόχο την άντληση 800 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, διότι απορρόφησε την όποια διαθέσιμη ρευστότητα, στερώντας από τον Γενικό Δείκτη πολύτιμες αγοραστικές «ανάσες» .

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ΑΜΚ κρίνεται μέχρι στιγμής εξαιρετικά «ζωηρό», με τις προσφορές να ξεπερνούν το ζητούμενο ποσό. Υπενθυμίζεται ότι προτεραιότητα στην κατανομή έχουν όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Το 80% των νέων μετοχών θα διατεθεί με ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και το εναπομείναν 20% με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Ως ανώτατη τιμή διάθεσης έχει οριστεί το 1,20 ευρώ ανά μετοχή, αποτελώντας το βασικό guidance κυρίως για τους Έλληνες μετόχους, οι οποίοι θα επιδιώξουν να διατηρήσουν το ποσοστό τους και μετά την ΑΜΚ. 

Συσσώρευσης συνέχεια

Μέχρι οι επενδυτές, πάντως, να «χωνέψουν» την προσφορά των νέων μετοχών, οι αναλυτές θεωρούν ότι η «εικόνα» της συσσώρευσης στη Λεωφόρο Αθηνών θα διατηρηθεί στο ακέραιο, με τις 900 μονάδες να συνιστούν το πρώτο βασικό στήριγμα, το οποίο «αντέχει» εδώ και 16 συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Σ’ αυτό συμβάλλει και η πρόδηλη απουσία θετικών καταλυτών, καθώς η εισροή σημαντικών τουριστικών ροών φαίνεται ότι έχει μετατεθεί για τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού, «καθυστερώντας» την προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας.

Επομένως, οι επενδυτές θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, έως ότου αφενός ολοκληρωθεί η άντληση νέων κεφαλαίων από τις τράπεζες αφετέρου πάρει «μπρος» η ατμομηχανή της οικονομίας, δηλαδή ο τουριστικός κλάδος. 

Ελεγχόμενες απώλειες στις τράπεζες

Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχή της Alpha Bank εμφάνισε μικρές απώλειες της τάξης του 1,25% και υποχώρησε συγκρατημένα στο 1,1085 ευρώ, κάτι το οποίο ήταν απολύτως φυσιολογικό, όπως προαναφέρθηκε, δεδομένου ότι η ΑΜΚ απορροφά τη ρευστότητα των επενδυτών.

Από εκεί και πέρα, ελεγχόμενη πτώση σημείωσαν και οι υπόλοιπες μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος απώλεσε 0,74% και τερμάτισε στο τεχνικό σημείο των 568 μονάδων. Πέραν της Alpha Bank, στο -1,2% έκλεισε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχώρησε στο τεχνικό σημείο των 2,5 ευρώ.  

Eurobank και Πειραιώς, από την πλευρά τους, κατέγραψαν μικρές απώλειες κατά 0,2% και κατά 0,5% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Attica Bank κινήθηκε αντίρροπα, ενισχυόμενη κατά 2,5% και το 0,1722 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,25% 1,1085 ευρώ
  • Attica Bank 2,50% 0,1722 ευρώ
  • Eurobank -0,19% 0,8584 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,19% 2,50 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,53% 1,489 ευρώ

Βουτιά για Aegean, Mytilineos 

Στα μη τραπεζικά «χαρτιά», η μετοχή του Τιτάνα ενισχύθηκε κατά 1,8% και τα 16,8 ευρώ, σε μια προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους, μετά την πρόσφατη ακύρωση περισσότερων από 4 εκατ. ιδίων μετοχών. Καλή ήταν η «εικόνα» και στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία αυξήθηκε κατά 1,15% εν όψει της αποκοπής του μερίσματος στις 30 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, στο +1,2% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία διατηρήθηκε σταθερά άνω του τεχνικού σημείου του 1,5 ευρώ.

Στον αντίποδα, βέβαια, η μετοχή της Aegean κατακρημνίστηκε κατά 6,5% και τα 5,41 ευρώ, ενώ από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Mytilineos, η οποία μειώθηκε κατά 2,8% και τα 15,35 ευρώ. Άνω του 2% καθορίστηκαν οι απώλειες και για τις μετοχές των Lamda Development – Ελληνικά Πετρέλαια, με τη Γεκ Τέρνα να έπεται στο -1,9%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το μεγαλύτερο «πρόβλημα» παρατηρήθηκε στη μετοχή της ΕΥΑΘ, η οποία συρρικνώθηκε κατά 3,7% και τα 4,95 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Profile συνέχισε το ράλι, κερδίζοντας 2,4%, χάρη στο αυξημένο μέρισμα και τα θετικά οικονομικά στοιχεία.

Σε υψηλούς ρυθμούς διατηρήθηκε και η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,2%, έχοντας σωρευτική άνοδο της τάξης άνω του 15% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες, κάτι το οποίο οφείλεται από την αύξηση των ναύλων. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Intrakat διολίσθησε κατά 5%, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας της Intracom (-3,4%) με τους ομολογιούχους.

Συνολικά, 42 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 66 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News