BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Εγκλωβισμένο» μεταξύ Alpha Bank και ΟΤΕ

Στις 905 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στηρίγματα από Jumbo, Mid Cap

Χρηματιστήριο: «Εγκλωβισμένο» μεταξύ Alpha Bank και ΟΤΕ

Συγκρατημένες απώλειες εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στο στενό εύρος των 900 – 915 μονάδων, εν μέσω των αυξημένων πιέσεων στους τίτλους των Alpha Bank και ΟΤΕ, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο των πωλητών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ελεγχόμενη πτώση της τάξης του 0,46% και υποχωρεί στις 905,66 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (909,84 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 903,36 έως 909,30 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, μην υπερβαίνοντας τα 18 εκατ. ευρώ έως τις 2.10 το μεσημέρι. 

Η συνεδρίαση της Λεωφόρου Αθηνών, όπως είναι εύλογο, μονοπωλείται από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Alpha Bank, η οποία το βράδυ της Πέμπτης γνωστοποίησε ότι η ανώτατη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα ανέρχεται στο 1,2 ευρώ, με τη διαδικασία της ΑΜΚ να ξεκινάει κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Δευτέρα (28/6). 

Όσον αφορά την κατώτατη τιμή, εκτιμάται ότι θα καθοριστεί από τη ζήτηση των επενδυτών, με τις πληροφορίες να προσδιορίζουν ως τιμή αφετηρίας το 1,1 ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα, η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται σήμερα υπό κλοιό πιέσεων, καθώς σημειώνει σημαντική πτώση κατά 2,6% και υποχωρεί στο τεχνικό όριο του 1,11 ευρώ, δηλαδή κάτω από την ανώτατη τιμή διάθεσης. 

Πέραν της Alpha Bank, αρνητική είναι η «εικόνα» και στη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία κινείται έντονα πτωτικά στο -4,1% και τα 14,8 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα. Από εκεί και πέρα, απώλειες της τάξης του 1% παρουσιάζει, επίσης, η μετοχή του Τιτάνα, o οποίος προσφάτως ακύρωσε 4,12 εκατ. ίδιες μετοχές.

Στηρίγματα από Jumbo, Mid Cap

Αισθητά καλύτερη είναι η «εικόνα» στη μετοχή της Jumbo, η οποία ενισχύεται κατά 2,5% και διαμορφώνεται στα 14,6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Mytilineos, μετά τις χθεσινές πιέσεις, ανακάμπτει σήμερα στο +0,8% και τα 15,3 ευρώ.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, η μετοχή της Intrakat συνεχίζει την ξέφρενη πορεία, κερδίζοντας άνω του 4% και προσεγγίζοντας τα 2 ευρώ. Εξαιρετική είναι η επίδοση της Profile, η οποία εκτινάσσεται στο +5,65% και τα 4,82 ευρώ, χάρη στις προσδοκίες για σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας κατά το α’ εξάμηνο του 2021. 

Κατά σχεδόν 3% αυξάνεται και η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, η οποία συνεχίζει την πορεία ανάκαμψη, σε μια προσπάθεια κάλυψης του χαμένου εδάφους. Στο +2,9%, τέλος, καθορίζονται τα κέρδη για τη μετοχή της ΑΒΑΞ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 58 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στις τράπεζες, πέραν των ρευστοποιήσεων στην Alpha Bank, ελεγχόμενες πιέσεις δέχονται και οι τίτλοι των Eurobank – Πειραιώς, οι οποίοι υποχωρούν ελαφρώς στο 0,85 και στο 1,5 ευρώ, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται κατά 1,6% και προσεγγίζει εκ νέου το τεχνικό σημείο των 2,56 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,58% 1,1125 ευρώ
  • Attica Bank 1,09% 0,1672 ευρώ
  • Eurobank -0,47% 0,856 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,59% 2,548 ευρώ
  • Πειραιώς -0,27% 1,505 ευρώ

Στο σύνολο του κλάδου, ο σχετικός δείκτης, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), εμφανίζει συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,5% και υποχωρεί στο τεχνικό σημείο των 571 μονάδων. 

Δεν αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση

Όπως έχουμε επανειλημμένως γράψει, η «εικόνα» συσσώρευσης της ελληνικής αγοράς εντός του στενού εύρους των 900 – 915 μονάδων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς πολύ δύσκολα θα αλλάξει η βραχυπρόθεσμη τάση.

Κι αυτό, διότι αφενός η εκκρεμότητα των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ακολουθεί και της Ελλάκτωρ) απορροφά την όποια διαθέσιμη ρευστότητα των επενδυτών, αφετέρου τα μηνύματα από τον τουρισμό δεν είναι ακριβώς αυτά που περιμέναμε πριν από μερικούς μήνες.

Την ίδια ώρα, η ανησυχία των επιδημιολόγων για τη μετάλλαξη Δέλτα και τον κίνδυνο ενός νέου κύματος εντός των καλοκαιρινών και φθινοπωρινών μηνών, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του εμβολιαστικού ρυθμού, προκαλούν εκ νέου πονοκέφαλο στους επενδυτές, οι οποίοι δεν θέλουν ούτε καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων.

Έχοντας, επομένως, ως πρώτο βασικό στήριγμα τις 900 μονάδες, η ελληνική αγορά εκτιμάται ότι για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες ακόμη θα «αποφύγει» την ανοδική κίνηση προς το ψυχολογικό σημείο των 950 μονάδων, ελλείψει ουσιαστικών καυσίμων και θετικών καταλυτών.

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News