Business & Finance Παρασκευή 25/06/2021, 07:27
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Πού θα κινηθεί η τιμή στην ΑΜΚ

Alpha Bank: Πού θα κινηθεί η τιμή στην ΑΜΚ

Ανώτατη τιμή διάθεσης το 1,20 ευρώ ανά μετοχή όρισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, μητρική εταιρεία της Alpha Bank, για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ που ξεκινά όπως όλα δείχνουν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου. 

Ο καθορισμός ανώτατης τιμής αντί του εύρους τιμών, δίνει το βασικό guidance της ΑΜΚ κυρίως για τους Έλληνες μετόχους που θα πρέπει να εγγραφούν στην αύξηση προκειμένου να διατηρήσουν το ποσοστό τους, με βάση τον αριθμό των μετοχών που κατείχαν έως χθες 24 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι το record date, δηλαδή η ημερομηνία καταγραφή των υφιστάμενων μετόχων που ορίστηκε για τις 28 Ιουνίου και με δεδομένο το χρόνο που χρειάζεται το Χ.Α. για την εκκαθάριση των συναλλαγών, συνήθως Τ+2, δηλαδή την δεύτερη ημέρα μετά την συναλλαγή, απολύτως κατοχυρωμένες είναι οι συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί έως και χθες. Οι Έλληνες μικρομέτοχοι κατέχουν το 14% της Alpha Bank, ενώ άλλο ένα 8% περίπου κατέχουν Έλληνες θεσμικοί.

Τον τελικό λόγο στον καθορισμό της τιμής βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ έχουν οι μέτοχοι στο εξωτερικό, που θα τοποθετηθούν στην αύξηση μέσω βιβλίου προφορών (book building), που θα ανοίξει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει για τρεις ημέρες όσο δηλαδή και η δημόσια πρόταση στην Ελλάδα. Οι μέτοχοι του εξωτερικού αποτελούν και το βασικό κορμό των επενδυτών της Τράπεζας, ελέγχοντας το 79% του μετοχικού της κεφαλαίου. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του ΤΧΣ που κατέχει ποσοστό 10,9% και η στάση του οποίου μένει να καθοριστεί πιθανότατα και σήμερα, ημέρα που αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίου της ΑΜΚ, προκειμένου η αύξηση να ξεκινήσει τη Δευτέρα. 

Έτσι η τιμή θα καθοριστεί από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, βάσει της οποίας θα κλείσει και το διεθνές βιβλίο προσφορών, που πιθανολογείται ότι θα διαμορφωθεί χαμηλότερα του 1,20 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό προεξοφλεί την έκδοση των νέων μετοχών με discount σε σχέση με την ανώτατη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα εκδοθούν και τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, που διαμορφώθηκε στο 1,142 ευρώ ανά μετοχή (άνοδο κατά 0,62%). Το discount εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 15% από την ανώτατη τιμή διάθεσης. 

Η τιμή του 1,20 αποτελεί το ανώτατο όριο βάσει του οποίου θα κατανεμηθούν και οι αδιάθετες μετοχές, που θα προκύψουν από την ΑΜΚ, ο αριθμός των οποίων δεν αναμένεται ότι θα είναι υψηλός με βάση τη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί. Ανάλογα με την τιμή που θα κλείσει θα καθοριστεί και ο αριθμός των μετοχών που θα εκδοθούν, που κυμαίνεται από 660 εκατ. έως 800 εκατ. μετοχές.

Η αύξηση γίνεται με την πλήρη στήριξη των υφιστάμενων μετόχων, μεταξύ των οποίων και του βασικού της μετόχου της Τζον Πόλσον, που  ελέγχει ποσοστό 6,42% στην Alpha Bank και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ασκήσει τελικά πλήρως τα δικαιώματά του, στοχεύοντας στη διατήρηση της αξίας της επένδυσής του στην Τράπεζα. Τη στήριξή της στην ΑΜΚ αναμένεται να επιβεβαιώσει και η EBRD που ελέγχει ποσοστό 2,10% στην Alpha Bank με τη συμμετοχή της στην αύξηση του 2015. 

Τη στήριξή τους στην προγραμματισμένη ΑΜΚ της Τράπεζας, που εξυπηρετεί τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της διοίκησης της Alpha Bank, έχουν δώσει ισχυροί θεσμικοί επενδυτές που είναι και βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας. Μεταξύ αυτών το Vanguard Group που διαθέτει ποσοστό 3,50%, η Norges Bank Investment Management με 3,20%, η Capital Research and Management Company με 3,19%, η BlackRock με 2,94%, η Amundi Asset Management με 2,07%, το Pension Mutual Fund Management Company με 2,06%, η Somerset Capital Management με 1,77% και η Schroder που πρόσφατα αύξησε το ποσοστό της πάνω από 5%. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News