BUSINESS & FINANCE

S&P: Το Ταμείο Ανάκαμψης ανεβάζει τον πήχυ για την Ευρωζώνη – Πόσο ωφελείται η Ελλάδα

Γιατί αυτή η ανάκαμψη θα είναι διαφορετική από τις άλλες

S&P: Το Ταμείο Ανάκαμψης ανεβάζει τον πήχυ για την Ευρωζώνη – Πόσο ωφελείται η Ελλάδα

Στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, στο 4,4% φέτος και στο 4,5% το 2022 προχωρά η S&P Global Ratings, κυρίως εξαιτίας της επίδρασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης στις οικονομίες. Όμως, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, το Ταμείο θα προσθέσει 1,3-3,9% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα στις χώρες που ωφελούνται περισσότερο.

Χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης της S&P, όπου ο οίκος προβλέπει συνολική θετική επίδραση άνω του 15% στο ελληνικό ΑΕΠ έως το 2026, στο θετικό σενάριό του (high-impact).

S&P: Το Ταμείο Ανάκαμψης ανεβάζει τον πήχυ για την Ευρωζώνη – Πόσο ωφελείται η Ελλάδα-1

«Πιστεύουμε ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα κοινοτικά κονδύλια καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν και ότι οι δημόσιες δαπάνες θα έχουν ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.

Και εκτιμούν ότι το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αρκετό για να περιορίσει τις μακροπρόθεσμες ζημιές στην ευρωπαϊκή οικονομία από την πανδημία και να κλείσει το «χάσμα» που προκάλεσε η πανδημία στο ΑΕΠ έως το 2024. 

S&P: Το Ταμείο Ανάκαμψης ανεβάζει τον πήχυ για την Ευρωζώνη – Πόσο ωφελείται η Ελλάδα-2

Κατόπιν τούτων, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η μορφή της ανάκαμψης αλλάζει αυτόν τον καιρό και ενώ ξεκίνησε από τον βιομηχανικό τομέα, πλέον επεκτείνεται στον τομέα των υπηρεσιών.

Καθώς τα κρούσματα μειώνονται και οι εμβολιασμοί προχωρούν, επιτρέποντας την άρση των περιοριστικών μέτρων, το «κλειδί» της ανάκαμψης εντοπίζεται τώρα στην κατανάλωση. Με τη βοήθεια των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, το μεικτό εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,17% το 2020, παρότι το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,5%, επισημαίνει η S&P. Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με τις άλλες κρίσεις, τα νοικοκυριά δεν χρειάζεται να μειώσουν τις οικονομίες τους προκειμένου να επαναφέρουν την κατανάλωσή τους στα κανονικά επίπεδα, τώρα που ανοίγουν και πάλι οι οικονομίες. Η S&P υπολογίζει ότι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά συσσώρευσαν πρόσθετες αποταμιεύσεις περίπου στις 12 ποσοστιαίες μονάδες του διαθέσιμου εισοδήματός τους πέρυσι ή αλλιώς 300 δισ. ευρώ. Βέβαια, δεν  μπορούν όλα αυτά τα χρήματα να ξοδευτούν άμεσα, όμως οι αποταμιεύσεις αυτές μπορούν να φέρουν θετικές εκπλήξεις στις επενδύσεις σε κατοικίες, στις καταναλωτικές δαπάνες και στην πορεία των τιμών.

S&P: Το Ταμείο Ανάκαμψης ανεβάζει τον πήχυ για την Ευρωζώνη – Πόσο ωφελείται η Ελλάδα-3

Την ίδια στιγμή, η S&P τονίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατή και στην αγορά εργασίας, όπου υπάρχουν ήδη αγγελίες πρόσληψης στους κλάδους που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση.  Ο οίκος θεωρεί ότι αυτές οι ενδείξεις στηρίζουν την εκτίμησή του ότι η ανάκαμψη θα είναι πλούσια σε θέσεις εργασίας.

S&P: Το Ταμείο Ανάκαμψης ανεβάζει τον πήχυ για την Ευρωζώνη – Πόσο ωφελείται η Ελλάδα-4

Η απασχόληση στην Ευρωζώνη αναμένεται να επιστρέψει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022 (δηλαδή έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι περίμενε έως τώρα η S&P). Συγκριτικά, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση για να καλύψει η απασχόληση το χαμένο έδαφος.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News