BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Αρχίζει η ανάκαμψη της Ευρώπης

Ο οίκος αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Capital Economics: Αρχίζει η ανάκαμψη της Ευρώπης

Η ανάκαμψη αρχίζει, διαπιστώνει η Capital Economics και αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Ο λόγος πίσω από αυτή την αισιοδοξία του επενδυτικού οίκου είναι η πρόσφατη πρόοδος στους εμβολιασμούς.  «Τώρα πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο και ότι η οικονομία θα επιστρέψει στο προ-πανδημίας μέγεθός της το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους», αναφέρει ο οικονομολόγος της Capital Economics, Jack Allen-Reynolds,  τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ευρωζώνη θα ανακάμψει με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την αμερικανική και τη βρετανική οικονομία.

Με τον σημερινό ρυθμό των εμβολιασμών, η Ε.Ε. θα επιτύχει εύκολα το στόχο της για τη χορήγηση της πρώτης δόσης στο 70% των ενηλίκων έως τα τέλη του καλοκαιριού, εκτιμά η Capital Economics. Και υπολογίζει ότι θα φτάσει στο φράγμα του 50% κάποια στιγμή τον Ιούνιο. Πρακτικά, θα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα όπου βρισκόταν η Βρετανία στα μέσα του Μαρτίου, όταν άνοιξε το λιανεμπόριο.

Capital Economics: Αρχίζει η ανάκαμψη της Ευρώπης-1

Συνεπώς, εκτίμηση του οίκου είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα που προκαλούν τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά θα αρθούν τους επόμενους 1-2 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς προς τα τέλη του δεύτερου τριμήνου, όμως το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης θα έρθει το τρίτο τρίμηνο, όταν η οικονομία θα ενισχυθεί και από την επιστροφή των τουριστών. «Και πάλι δεν θα μοιάζει καθόλου με μία κανονική τουριστική σεζόν, αλλά η εφαρμογή του σχεδίου της Ε.Ε. για το ‘πράσινο πιστοποιητικό’ τον Ιούνιο αναμένεται να βοηθήσει», αναφέρει ο Allen-Reynolds.

Μετά από αυτά, η Capital Economics περιμένει τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1% το β΄ τρίμηνο και 2% για το γ΄ τρίμηνο. Για το σύνολο του 2021 αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 3,8% και 4,3% για το 2022, πριν η οικονομία επιβραδύνει στο 2% το 2023.

Capital Economics: Αρχίζει η ανάκαμψη της Ευρώπης-2

Με την ανάκαμψη να ωθεί τον πληθωρισμό πάνω από το 2%, η Capital Economics εκτιμά ότι οι τιμές των ρούχων και των πακέτων διακοπών θα ανακάμψουν καθώς οι οικονομίες θα ανοίγουν.

Όμως, οι αυξήσεις στις τιμές θα «σβήσουν» σταδιακά, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της. Συγκεκριμένα, η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις καθαρές αγορές ομολόγων υπό το πρόγραμμα PEPP για όλο το 2022,  αν και αναγνωρίζει ότι αυτό είναι λίγο λιγότερο πιθανό τώρα. «Ακόμα και εάν η ΕΚΤ ολοκληρώσει τις αγορές του PEPP τον επόμενο Μάρτιο, οι χαράσσοντες τις πολιτικές μίλησαν πρόσφατα για την πιθανότητα να κάνουν αλλαγές στο APP (το ‘παραδοσιακό’  πρόγραμμα αγοράς ομολόγων), με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα», καταλήγει η ανάλυση.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News