Business & Finance Σάββατο 1/05/2021, 08:55
BUSINESS & FINANCE

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά στις αγορές;

Τουρισμός, μεταλλάξεις, εκλογές

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά στις αγορές;

Μπορεί οι ευρωπαϊκές μετοχές να βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, οι εμβολιαστικοί ρυθμοί να έχουν επιταχυνθεί και οι τράπεζες να διοχετεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα, τα οποία θα μπορούσαν -ακόμη και τώρα- να πάνε στραβά.

Μία νέα εκτίναξη των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, ένα ακόμη χαμένο καλοκαίρι, καθώς και οι πολιτικές προκλήσεις, συγκαταλέγονται στους παράγοντες – κινδύνους της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το 2021 έχει ξεκινήσει με μιά άκρως αισιόδοξη νότα, η οποία αντικατοπτρίζεται και στον δείκτη Stoxx 600, ο οποίος αποχαίρετισε τον Απρίλιο από το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (442 μονάδες), έχοντας σωρευτικά κέρδη 9,6% από τις αρχές του έτους. 

Την ίδια ώρα, ο δείκτη φόβου των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (V-Stoxx) έχει «κατρακυλήσει» στο χαμηλότερο σημείο από το ξέσπασμα της πανδημίας, επιστρέφοντας στο προ-κρίσης επίπεδα. 

«Βλέπουμε ότι το 2021 είναι το έτος για τις μετοχές, καθώς η ανάκαμψη αναμένεται να επεκταθεί. Όμως, οτιδήποτε μπορεί να εκτροχιάσει αυτή την ανάκαμψη, συνιστά κίνδυνο και για τις μετοχές» σημειώνει με νόημα η Κριστίνα Ροντρίγκεζ Ίζα, αναλύτρια της Santander Asset Management στην Ισπανία. 

Η πρόκληση του τουρισμού

Η μεγαλύτερη πρόκληση, κατά την ίδια, είναι η επανεκκίνηση όσων εθνικών οικονομιών είναι υψηλά εξαρτημένες από τον τουρισμό. Όπως για παράδειγμα η ελληνική, η ισπανική και η πορτογαλική. Κι αυτό, διότι η πορεία του ΑΕΠ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ταξίδια.

Οποιαδήποτε «κακή» είδηση για τα εμβόλια, ενδεικτικά, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα για τις μετοχές των αεροπορικών ή ταξιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες από τις αρχές του έτους έχουν συνολικά κέρδη της τάξης του 24%, εν μέσω των προσδοκιών για ένα… σχεδόν κανονικό καλοκαίρι. 

Νούμερο ένα πηγή ανησυχίας είναι η ενδεχόμενη επικράτηση νέων μεταλλάξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Το τελευταίο, άλλωστε, μετά από πολλές αναταράξεις, δείχνει ότι επιτέλους έχει πάρει μπρος και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο κίνδυνος των εκλογών

Από την άλλη πλευρά, η οικονομική κρίση και η βαθιά ύφεση του 2020 έχουν πυροδοτήσει πλήθος πολιτικών προβλημάτων σε αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία το 2022 εισέρχεται σε τροχιά προεδρικών εκλογών. 

Η επικεφαλής της ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν, φαίνεται ότι έχει αυξήσει σημαντικά τη δημοφιλία της, ενόσω ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσπαθεί να επιλύσει τα αυξανόμενα προβλήματα της γαλλικής οικονομίας.

Τον προσεχή Σεπτέμβριο δε, ομοσπονδιακές εκλογές αναμένονται και στη Γερμανία, όπου δεν αποκλείεται η κάλπη να βγάλει πολλές εκπλήξεις, με σημαντικότερη μια επικράτηση των Πρασίνων έναντι των συστημικών κομμάτων (CDU/CSU).

Ο σχηματισμός μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης, η οποία είναι λιγότερο φιλική προς τις αγορές, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα μπαράζ πωλήσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο Νικ Έντουαρντ, αναλυτής της Guinness European Ewuity Income Fund. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News