Business & Finance Παρασκευή 30/04/2021, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Οι οικονομίες της «ουραγοί» το α΄ τρίμηνο του 2021

Το γερμανικό ΑΕΠ κατέγραψε αρνητικό ρυθμό -1,7% σε τριμηνιαία βάση

Ευρωζώνη: Οι οικονομίες της «ουραγοί» το α΄ τρίμηνο του 2021

Μετά και τα τελευταία προκαταρκτικά μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης το α΄ τρίμηνο του 2021, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ένα και ξεκάθαρο: η οικονομία της Ευρωζώνης, όχι μόνο έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά κινδυνεύει το πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού να αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του για πολλά χρόνια ακόμη.

Τα σημερινά στοιχεία μόνο απογοήτευση προκαλούν. Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση (δύο διαδοχικά τρίμηνα με αρνητική επίδοση), καθώς σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα Παρασκευή, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, το α΄ τρίμηνο του 2021 κατέγραψε αρνητικό ρυθμό -0,6% σε μηνιαία βάση και -1,8% σε ετήσια, προερχόμενη από συρρίκνωση -0,7% σε τριμηνιαία βάση και -4,9% σε ετήσια κατά το δ΄ τρίμηνο του 2020.

Για τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες από τις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, τα στοιχεία επίσης απογοητεύουν, με εξαίρεση μόνο τη Γαλλία της οποίας η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% σε τριμηνιαία βάση, από συρρίκνωση 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο.  

Το γερμανικό ΑΕΠ κατέγραψε αρνητικό ρυθμό -1,7% σε τριμηνιαία βάση, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συρρίκνωση της τάξεως του -1,5%, από 0,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020, ενώ σε ετήσια βάση η «βουτιά» ήταν μεγαλύτερη -3,3%. Πιο ήπια η κατάσταση για την ιταλική και κάπως για την ισπανική οικονομία, με το ιταλικό ΑΕΠ να καταγράφει υποχώρηση 0,4% σε τριμηνιαία βάση και -1,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και το ισπανικό ρυθμούς -0,5% και -4,3% αντίστοιχα.

Για το ίδιο διάστημα οι συγκρίσεις είναι αποκαρδιωτικές. Η κινεζική οικονομία το α΄ τρίμηνο του 2021 κατέγραψε ανάπτυξη ρεκόρ 18,3% και η αμερικανική οικονομία 6,4%.

Η Κίνα

Η Κίνα που είναι και μια από τις ελάχιστες χώρες της οποίας η οικονομία της αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 2,03%, έχει αφήσει προ πολλού την κρίση της πανδημίας πίσω της. Με δραστικά μέτρα όπως με τον αποκλεισμό ολόκληρων περιφερειών όπως της Γιουχάν (την εστία του κορωνοϊού), περιόρισε την πανδημία και από το γ΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιά η οικονομία της «πάτησε το γκάζι» και δεν ξανακοίταξε πίσω.

Οι ΗΠΑ

Η περίπτωση όμως των ΗΠΑ, μια χώρα η οποία μόλις πολύ πρόσφατα είχε πληγεί το περισσότερο από την πανδημία από άποψης κρουσμάτων και θανάτων, αξίζει μια ανάλυση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πέραν της πανδημίας, κατά την περυσινή χρονιά οι προκλήσεις εστιάζονταν και στον πολιτικό στίβο, καθώς ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να περιβάλλει τη χώρα με ένα κλίμα πόλωσης, στην προσπάθειά του να διατηρηθεί στην εξουσία.

Η αμερικανική οικονομία είχε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Η αγορά εργασίας στο ζενίθ της ανεργίας, κατέγραφε 22 εκατ. Αμερικανούς άνεργους. Οι κλάδοι της εστίασης και της φιλοξενίας ακινητοποιημένοι, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου των υπηρεσιών και οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ένα βήμα πριν το χείλος της κατάρρευσης.

Τα πακέτα στήριξης που εξαπολύθηκαν από την κυβέρνηση και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άνω των 2 τρισ. δολαρίων και τα δύο, σαφώς και βοήθησαν στην εξομάλυνση της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης.

Όμως η «μυστική συνταγή», αν πρόκειται για κάτι τέτοιο ήταν άλλη. Η αμερικανική οικονομία διαθέτει εναλλακτικές και αυτές προσφέρονται από τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Για τον κλάδο των αεροπορικών ταξιδιών που ακόμη προσπαθεί να συνέλθει, της αυτοκινητοβιομηχανίας, ή του κλάδου των υπηρεσιών, υπήρχε ο κλάδος της τεχνολογίας και της μεταποίησης ο οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν με τα έσοδά τους εν κινήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι μεγάλες τεχνολογικές υπηρεσίες, πέραν του hardware προσφέρουν πλέον και υπηρεσίες στους καταναλωτές, εν μέρει καλύπτοντας το χάσμα στον ευρύτερο κλάδο των υπηρεσιών.

Οι Big Tech το δ΄ τρίμηνο του 2020 και το α΄ του 2021 κατέγραψαν ρεκόρ εσόδων και κερδών στην πλειοψηφία τους, καθώς η τεχνολογία κατέστη είδος πρώτης ανάγκης για τους ανθρώπους που εγκλεισμένοι στα σπίτια τους, επιδόθηκαν στην τηλεργασία και στην τηλεκπαίδευση.

Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών συσκευών «εκτοξεύθηκαν», την ίδια ώρα που οι ίδιες οι εταιρείες προσέφεραν απλόχερα τις υπηρεσίες τους στους ίδιους πελάτες.

Η μεταποίηση (όπως και σε όλο τον κόσμο) επανήλθε δριμύτερη και κάπως έτσι η αμερικανική οικονομία μπόρεσε να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Η Ευρώπη

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, ο κλάδος των υπηρεσιών ο οποίος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα τουριστικά έσοδα και αναλογεί στα δύο τρίτα της οικονομίας της Ευρωζώνης, κατέρρεε.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας επέφερε νέα περιοριστικά μέτρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τον περασμένο Οκτώβριο, με το λιανεμπόριο και την εστίαση και τη φιλοξενία σε ακινησία.

Η μεταποίηση σαφώς και ανέκαμψε φθάνοντας η δραστηριότητά της σε επίπεδα ρεκόρ πρόσφατα, όμως από την Ευρώπη απουσιάζουν το άρμα μιας Apple, μιας Microsoft, μιας Tesla ακόμη και ενός Facebook.

Ένας ακόμη παράγοντας που προκάλεσε την συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης έγκειται στα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε παγκόσμιο επίπεδο και στην έλλειψη ημιαγωγών, που έχει πλήξει την αυτοκινητοβιομηχανία, μια έλλειψη που έχει προκληθεί από τη μεγάλη ζήτηση των εταιρειών που κατασκευάζουν ηλεκτρονικές συσκευές, μια αγορά στην οποία ποιες χώρες κυριαρχούν; Οι ΗΠΑ και η Κίνα.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News