BUSINESS & FINANCE

UBS: «Μπόνους» για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η UBS υπολογίζει ότι το όφελος για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι της τάξης των 0,2-0,3 ποσοστιαίων  μονάδων το 2021 και το 2022

UBS: «Μπόνους» για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η υλοποίηση των επενδύσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξει τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και θα προστεθεί στους θετικούς παράγοντες που ήδη επιδρούν σε αυτά, δηλαδή στην αύξηση των ποσοστών των εμβολιασμένων, το άνοιγμα των οικονομιών και τη βελτίωση του momentum των εταιρικών αποτελεσμάτων, προβλέπει η UBS.  

UBS: «Μπόνους» για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας από το Ταμείο Ανάκαμψης-1

Η ανάλυση του ελβετικού επενδυτικού οίκου δείχνει ότι τα χρηματιστήρια της περιφέρειας είναι εκείνα που θα ευνοηθούν περισσότερο από την ενεργοποίηση του Ταμείου. Συγκεκριμένα, οι αγορές της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας προβλέπεται ότι θα είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι, με δεδομένο ότι τα κονδύλια του Ταμείου αντιστοιχούν στο 67%, το 61% και το 46% της κεφαλαιοποίησης των χρηματιστηρίων αυτών, αντίστοιχα.

UBS: «Μπόνους» για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας από το Ταμείο Ανάκαμψης-2

Ο οίκος δεν έχει συμπεριλάβει στους υπολογισμούς αυτούς την ελληνική αγορά, σημειώνει ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα λάβουν τα περισσότερα κονδύλια ως προς το ΑΕΠ.

UBS: «Μπόνους» για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας από το Ταμείο Ανάκαμψης-3

Με δεδομένο ότι οι βασικοί επενδυτικοί πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η UBS εκτιμά ότι οι κλάδοι που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι  οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι κατασκευαστές εξαρτημάτων αυτοκινήτων, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και οι τηλεπικοινωνίες.

Σε ό,τι αφορά στη συνολική επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στις οικονομίες, η UBS υπολογίζει ότι το όφελος για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι της τάξης των 0,2-0,3 ποσοστιαίων  μονάδων το 2021 και το 2022, αλλά μεγαλύτερο για τις χώρες που θα λάβουν τις μεγαλύτερες πληρωμές κονδυλίων.

UBS: «Μπόνους» για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας από το Ταμείο Ανάκαμψης-4

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, το 13% των κονδυλίων (δηλαδή 97,4 δισ. ευρώ) θα εκταμιευτεί το 2021 και το 20-25% (170-185 δισ. ευρώ) ανά έτος το διάστημα 2022-2024. Θα ακολουθήσουν μικρότερα ποσά το 2025 και το 2026.

Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της UBS, η  μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις είναι να ξοδέψουν σοφά τα χρήματα αυτά. «Πιστεύουμε ότι η απορρόφηση πληρωμών αυτού του μεγέθους μέσα σε μόλις λίγα χρόνια και η διοχέτευσή τους σε παραγωγικούς σκοπούς θα είναι μία πρόκληση για πολλές χώρες», επισημαίνουν.

Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο ότι τα κονδύλια θα δαπανηθούν με αργούς ρυθμούς, αλλά και ότι οι κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τα κεφάλαια, όπως είναι γνωστό ότι συμβαίνει με τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Επίσης, η θετική επίδραση στην ανάπτυξη θα μπορούσε ναν είναι χαμηλή και προσωρινή, εάν οι δαπάνες διοχετευτούν κυρίως στη στήριξη των εισοδημάτων και στις μεταβιβάσεις, αντί στις επενδύσεις που επιδρούν θετικά στην παραγωγικότητα και στη μελλοντική δυνητική ανάπτυξη», τονίζει ο οίκος.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News