BUSINESS & FINANCE

Eurasia για το «Ελλάδα 2.0»: Κοντράρει το γερμανικό – Άθλος η απορρόφηση των κονδυλίων

Ποιες μεταρρυθμίσεις χαρακτηρίζονται πολιτικά εφικτές και ποιες όχι

Eurasia για το «Ελλάδα 2.0»: Κοντράρει το γερμανικό – Άθλος η απορρόφηση των κονδυλίων

Η πρόταση του «Ελλάδα 2.0» είναι φιλόδοξη και όσο λεπτομερής θα μπορούσε να είναι σε αυτό το στάδιο, ενώ η επιτυχημένη υλοποίησή της είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί  η βιωσιμότητα του τεράστιου ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την Eurasia Group. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος γεωπολιτικών ερευνών «βαθμολογεί» την Ελλάδα με βάση την πρόοδο που αναμένεται να κάνει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύεται μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης.

Eurasia για το «Ελλάδα 2.0»: Κοντράρει το γερμανικό – Άθλος η απορρόφηση των κονδυλίων-1

Από την «ετυμηγορία» της Eurasia φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία οι αναλυτές έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μετά τη Γερμανία, ότι θα υλοποιήσει όσα υπόσχεται. Συγκεκριμένα, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις προβλέπεται καλή για το 2021 και το 2022 και μέτρια για το 2023.

Στις επιμέρους κατηγορίες των μεταρρυθμίσεων, η Eurasia κρίνει το κατά πόσο είναι πολιτικά εφικτές ως εξής:

  • Περιβάλλον και βιωσιμότητα: Μέτρια δυνατότητα υλοποίησης 
  • Ψηφιοποίηση:  Μέτρια δυνατότητα υλοποίησης 
  • Εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση: Χαμηλή δυνατότητα υλοποίησης
  • Αγορά εργασίας: Υψηλή δυνατότητα υλοποίησης 
  • Εκσυγχρονισμός του κράτους: Μέτρια δυνατότητα υλοποίησης 
  • Προώθηση της καινοτομίας: Χαμηλή δυνατότητα υλοποίησης.

Άθλος η αξιοποίηση των κονδυλίων

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου γεωπολιτικών ερευνών, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων που έχει δεχθεί ποτέ  η Ελλάδα: 30,5 δισ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων 18 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διπλασιάσει σχεδόν το ποσό αυτό στα 60 δισ. ευρώ, με τη χρήση ιδιωτικών επενδύσεων, επισημαίνεται.

Η Eurasia Group επικαλείται τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης έως και 7% τα επόμενα έξι χρόνια και δημιουργία 180.000-200.000 θέσεων εργασίας. Και επισημαίνει ότι projects που δεν ευθυγραμμίζονται με τις πράσινες προτεραιότητες της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα αυτοκινητόδρομοι, κόπηκαν.  

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης 67 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απαντούν σε σχετικές συστάσεις της Κομισιόν και αγγίζουν και τα πιο επίμαχα θέματα, όπως η μεταρρύθμιση του εργασιακού και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Η Eurasia θυμίζει ότι η Ελλάδα έχει φτωχό track record στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, καθώς αυτά συνήθως εκταμιεύονται με καθυστέρηση πολλών ετών, λόγω της γραφειοκρατίας. Θεωρεί ότι αρκετές μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τα γραφειοκρατικά κωλύματα θα χρειαστούν καιρό για να φέρουν αποτελέσματα και θα είναι μόνο μερικώς αποτελεσματικές.

Συνεπώς, η αξιοποίηση των κονδυλίων θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί να λάβει διπλάσια ποσά από ό,τι κανονικά παίρνει κάθε χρόνο και να τηρήσει πολύ αυστηρές προθεσμίες. Αλλά και η σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων θα είναι μία πρόκληση, με δεδομένες τις φτωχές επιδόσεις της δημόσιας διοίκησης.

Οι μεταρρυθμίσεις θα περάσουν. Αλλά θα υλοποιηθούν;

Η Eurasia περιμένει καλή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Αθήνα μέσα το 2021, αν και τονίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν πάντα η υλοποίηση. Ενώ η μεταρρύθμιση του εργασιακού θα περάσει, δεν είναι  βέβαιο ότι αυτή θα κάνει την αγορά εργασίας πιο ανταγωνιστική, με την Eurasia να επισημαίνει ότι αυτή είναι ήδη αρκετά ευέλικτη, λόγω της υψηλής ανεργίας και των μεταρρυθμίσεων που έγιναν με τα μνημόνια.

Και οι αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του κράτους αναμένεται να περάσουν, όμως η υλοποίησή τους θα είναι δύσκολη, καθώς τα κατοχυρωμένα συμφέροντα θα συνεχίσουν να αντιτίθενται σε αυτές.

Στα projects του «Ελλάδα 2.0», όπως ο επανασχεδιασμός του ηλεκτρικού δικτύου, η διασύνδεση με οπτική ίνα και δίκτυο 5G, η αναδάσωση 16.500 εκταρίων καμένης γης , ο εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων κ.α., η Eurasia δηλώνει επιφυλακτικά αισιόδοξη σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να τα υλοποιήσει εγκαίρως. Και επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις δυσκολίες υλοποίησης και τα προβλήματα στα υπουργεία, για αυτό και έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες που χρειάζονται για να λειτουργήσει το κράτος στο Μέγαρο Μαξίμου και στο επιτελείο του.

Στο βάθος εκλογές

Μεσοπρόθεσμα, η υλοποίηση του σχεδίου θα μπορούσε να υπονομευτεί από την προκήρυξη εκλογών, οι οποίες ενδεχομένως να δελεάσουν την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους κανόνες, για να κερδίσει περισσότερη στήριξη. Σύμφωνα με την Eurasia, υπάρχουν δύο πιθανά εκλογικά σενάρια: Εάν η χώρα έχει μία καλή τουριστική σεζόν και τα κοινοτικά κονδύλια αρχίσουν να ρέουν, η Ελλάδα θα μπορούσε να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο. Εναλλακτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να περιμένει έως το 2022 για να προκηρύξει εκλογές.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News