Business & Finance Παρασκευή 18/06/2021, 12:26
ΣΕ 8 ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Societe Generale: Το καλοκαιρινό πάρτι αρχίζει σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα καλύψει το χαμένο έδαφος του κορωνοϊού έως το πρώτο τρίμηνο του 2022

Societe Generale: Το καλοκαιρινό πάρτι αρχίζει σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Το καλοκαιρινό πάρτι ξεκινά, καθώς ο κλάδος των υπηρεσιών ανοίγει ξανά», γράφουν οι οικονομολόγοι της Societe Generale σε νέα έκθεσή τους, με την οποία προβλέπουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα καλύψει το χαμένο έδαφος του κορωνοϊού έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Societe Generale: Το καλοκαιρινό πάρτι αρχίζει σε Ελλάδα και Ευρώπη-1

Με τα περιοριστικά μέτρα κατά του  κορωνοϊού να αίρονται σταδιακά από τον Μάιο, καθώς η Ε.Ε. θα πιάσει το στόχο του πλήρους εμβολιασμού του 70% των ενηλίκων έως τα τέλη του καλοκαιριού, η SocGen προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 4,4% το 2021 και κατά 4,2% το 2022.

Societe Generale: Το καλοκαιρινό πάρτι αρχίζει σε Ελλάδα και Ευρώπη-2

Βέβαια, ο επενδυτικός οίκος  προειδοποιεί ότι θα υπάρξει μόνιμη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία από την πανδημία. H «χαλάρωση» της αγοράς εργασίας (πρόκειται για το λεγόμενο «slack», δηλαδή την κατάσταση όπου εργαζόμενοι δουλεύουν λιγότερες ώρες από αυτές που θα ήθελαν, εμφανίζονται ανενεργοί γιατί έχουν αποθαρρυνθεί από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας κτλ) θα εξακολουθήσει να επιβαρύνει την οικονομία για αρκετά χρόνια (από το γράφημα φαίνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση). Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων μπήκαν στον «πάγο» και εμφάνισαν μείωση κατά 25% το 2020. Η Societe Generale τονίζει ότι οι χρεοκοπίες, όπως και η ανεργία, αναπόφευκτα θα αυξηθούν. Άλλωστε, η μειωμένη εταιρική κερδοφορία (-7,7% το 2020 και +11% το 2021) αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στις νέες προσλήψεις. Όταν τα κρατικά μέτρα στήριξης αρθούν, ο οίκος εκτιμά ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί στο 8,3% το 2021.

Societe Generale: Το καλοκαιρινό πάρτι αρχίζει σε Ελλάδα και Ευρώπη-3

Παρόλα αυτά, ο οίκος υπολογίζει τώρα τη μόνιμη ζημιά (scarring) από την πανδημία για την οικονομία της Ευρωζώνης στο 1,6% του ΑΕΠ έως το 2022, έναντι 3% που έβλεπε προηγουμένως.

Μάλιστα, οι αναλυτές τονίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια για θετικές εκπλήξεις, όμως εφιστούν την προσοχή στη δημοσιονομική προσαρμογή που μοιραία θα αρχίσει από το 2022. Η επισήμανση αυτή αφορά την Ελλάδα περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες, καθώς τα στοιχεία της SocGen δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος είναι εκείνο που εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση το διάστημα 2019-2021,  με τη διαφορά έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης να ξεπερνά το 100%.

Societe Generale: Το καλοκαιρινό πάρτι αρχίζει σε Ελλάδα και Ευρώπη-4

Μάλιστα, παρότι η Ελλάδα είναι ένας από τους βασικούς ωφελημένους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (αναμένεται θετική επίδραση 7,7% στο ΑΕΠ), εντούτοις δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις –λιγοστές- χώρες όπου τα κοινοτικά κονδύλια θα αντισταθμίσουν τη δημοσιονομική σύσφιγξη.

Societe Generale: Το καλοκαιρινό πάρτι αρχίζει σε Ελλάδα και Ευρώπη-5

Όπως έχει επισημάνει και σε προηγούμενες αναλύσεις της η SocGen, η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσπάθεια για να μειώσει το χρέος της. Συγκεκριμένα, απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 6% για να πέσει το χρέος στο 60% του ΑΕΠ στην 20ετία και πάνω από 5% για να πέσει στο 80% του ΑΕΠ. Ακόμα και για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 100% του ΑΕΠ σε βάθος 30ετίας, απαιτούνται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3%.

Societe Generale: Το καλοκαιρινό πάρτι αρχίζει σε Ελλάδα και Ευρώπη-6

Κατόπιν τούτων, η Societe Generale εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα είναι πράγματι προσωρινός, καθώς θα ξεπεράσει το 2% προς τα τέλη του 2021, αλλά θα υποχωρήσει στο 1,5% το 2022.

Societe Generale: Το καλοκαιρινό πάρτι αρχίζει σε Ελλάδα και Ευρώπη-7

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση περί μείωσης των αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα (tapering), αναμένεται μετά το καλοκαίρι, με την SocGen να περιμένει την απόφαση τον Δεκέμβριο. Τον Μάρτιο του 2022 η ΕΚΤ θα σταματήσει σταδιακά το πρόγραμμα PEPP (στο πλαίσιο του οποίου αγοράζει και ελληνικά ομόλογα) και θα αυξήσει το παραδοσιακό πρόγραμμα APP κατά 50 δισ. ευρώ τον μήνα. Η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται το 2024.

Societe Generale: Το καλοκαιρινό πάρτι αρχίζει σε Ελλάδα και Ευρώπη-8

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News