BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Άνευρη συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο

Μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη - Στο +2% η μετοχή των ΕΛΠΕ

Χρηματιστήριο: Άνευρη συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο

Την επαφή με το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων διατηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο είναι βέβαιο ότι χρειάζεται νέους καταλύτες και νέα καύσιμα, προκειμένου να δώσει συνέχεια στο ανοδικό ράλι των τελευταίων μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,28% και ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 897,47 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (894,94 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις δύο μονάδες -από 895,77 έως 897,71 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 4 εκατ. ευρώ έως τις 11.00, δείγμα της επενδυτικής αδιαφορίας. 

Σ’ αυτό συμβάλλει σημαντικά και η τραπεζική νωθρότητα, η οποία έχει επικρατήσει το τελευταίο διάστημα και έχει καθηλώσει τον κλαδικό δείκτη σε επίπεδα αισθητά κάτω του τεχνικού σημείου των 600 μονάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών ιδρυμάτων εμφανίζουν διακυμάνσεις μικρότερες του 1%.

Από εκεί και πέρα, προσπάθεια συνέχισης του ανοδικού ράλι καταβάλλει η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία ξεχωρίζει στο +2% και τα 6,5 ευρώ, χάρη στις αισιόδοξες προοπτικές για την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου. Κατά 0,6% αυξάνεται και η μετοχή της Motor Oil. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Aegean κερδίζει άνω του 1% παρά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να διατηρήσει την Ελλάδα για ακόμη τρεις εβδομάδες στην «πορτοκαλί» λίστα, θέτοντας στην ουσία «απαγορευτικό» στους Βρετανούς τουρίστες. 

Στον αντίποδα, υπό πίεση βρίσκεται η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία υποχωρεί κατά 1,5%, καθώς από σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα. Πάντως, μέχρι στιγμής, οι όποιες ρευστοποιήσεις στους τίτλους είναι απολύτως ελεγχόμενες. 

Η τραπεζική ατονία

Είναι σαφές ότι η συνεχόμενη συσσώρευση ανάμεσα στο εύρος 860 – 915 μονάδων εδράζεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να «ξεκολλήσει» από τα επίπεδα των 550 μονάδων και να στραφεί προς τις αντιστάσεις των 600 μονάδων.

Δίχως αυτόν τον παράγοντα, όπως μαρτυρούν οι περισσότεροι αναλυτές, η προσέγγιση των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τον επόμενο μεγάλο στόχο του Γενικού Δείκτη (υψηλό έξι ετών), είναι αδύνατο να επιτευχθεί.

Άλλωστε, αυτή την στιγμή, το τραπεζικό σύστημα φαίνεται ότι έχει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να κινηθεί ανοδικά, ανακτώντας το σύνολο του χαμένου εδάφους: Είναι κεφαλαιακά ενισχυμένο, έχει μειώσει σημαντικά τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έχει καταγράψει αξιοσημείωτα οργανικά αποτελέσματα σε επίπεδο α’ τριμήνου. 

Το πότε θα συναντήσουμε αυτή την ανοδική κίνηση φαίνεται ότι εξαρτάται από τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και τον χρόνο αφομοίωσης της προσφορά των νέων μετοχών. Μέχρι τότε, θεωρείται αρκετά δύσκολο ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί με «άνεση» άνω των 900 μονάδων.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει «εγκλωβισμένος» στις 550 μονάδες, καθώς αυτή την στιγμή ενισχύεται μόλις κατά 0,3% και διαμορφώνεται στις 553 μονάδες, απέχοντας σχεδόν 50 μονάδες από τον στόχο των 600 μονάδων.

Από τις τραπεζικές συναλλαγές, οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Πειραιώς παρουσιάζουν μικρά κέρδη της τάξης του 0,4% έως 0,6%. Η μετοχή της Attica Bank είναι η μοναδική, η οποία εμφανίζει μια πιο πειστική κίνηση, κερδίζοντας 1,7%. Η Alpha Bank, τέλος, σημειώνει οριακές απώλειες κατά 0,2%.

  • Alpha Bank -0,23% 1,0925 ευρώ
  • Attica Bank 1,73% 0,1528 ευρώ
  • Eurobank 0,65% 0,775 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,42% 2,6040 ευρώ
  • Πειραιώς 0,6% 1,508 ευρώ

Μικρό προβάδισμα των αγοραστών

Μικρές διακυμάνσεις (+0,21%) εμφανίζει και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη μετοχή των ΕΛΠΕ, όπως προαναφέρθηκε, να ξεχωρίζει στο 2%, μετά και τη νέα τιμή στόχο από τη Goldman Sachs. Η Lamda Development, επίσης, κερδίζει περίπου 0,9%, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ βρίσκεται στο +0,8%.

Η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, ενισχύεται κατά 0,5%. Στον αντίποδα, πέραν της ΕΧΑΕ η οποία διολισθαίνει κατά 1,5%, μικρές απώλειες της τάξης του 0,5% σημειώνουν και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Viohalco. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intracom συνεχίζει το ξέφρενο ράλι, καθώς ενισχύεται κατά τουλάχιστον 4%, μετά και το χθεσινό +7,6%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News