Business & Finance Τετάρτη 2/06/2021, 14:04
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήρια: Συγκρατημένη αισιοδοξία για διάσπαση των 900 μονάδων

Επιλεκτικές τοποθετήσεις στον FTSE Large Cap

Χρηματιστήρια: Συγκρατημένη αισιοδοξία για διάσπαση των 900 μονάδων

Δυσκολίες στην πειστική διάσπαση των αντιστάσεων των 900 μονάδων συναντά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -εν απουσία των τραπεζικών στηριγμάτων (σ.σ. με εξαίρεση την Eurobank)- καλείται να βασιστεί στις επιλεγμένες αγοραστικές κινήσεις που εκδηλώνονται στους τίτλους του FTSE Large Cap.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,65% και ενισχύεται στις 899,97 μονάδες, το υψηλότερο σημείο από τις 18 Μαΐου, κερδίζοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (894,13 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε περίπου 7,5 μονάδες -από 894,66 έως 902,12 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 42 εκατ. ευρώ έως τις 2.00 το μεσημέρι, χάρη στο νέο πακέτο που «πέρασε» στην Ελλάκτωρ.

Παρά το νοθρό ξεκίνημα, αρκετοί τίτλοι έχουν «ανεβάσει» στροφές τις τελευταίες ώρες, παρέχοντας στηρίγματα στη Λεωφόρο Αθηνών. Ενδεικτικά, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται κατά 2,4% και το 0,77 ευρώ, ανακάμπτοντας σημαντικά μετά τις πρόσφατες απώλειες, οι οποίες αφορούσαν τις ρευστοποιήσεις του fund Helikon. 

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτα κέρδη εμφανίζει η μετοχή της Motor Oil, η οποία βρίσκεται στο +4,2% και «κυνηγάει» το τεχνικό όριο των 15 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία διατηρεί τη θετική «εικόνα» (+7,3% τον Μάιο), κερδίζοντας τουλάχιστον +2,3%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΑΒΑΞ, μετά το χθεσινό -10%, συνεχίζει στο «κόκκινο», υποχωρώντας κατά 3,5%, παρά τη διάψευση της διοίκησης για τα σενάρια Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Από την πλευρά της, η μετοχή της Ελλάκτωρ σημειώνει ελεγχόμενες απώλειες (-0,6%), μετά το νέο πακέτο που διακινήθηκε (σ.σ. 2,41% του μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή του 1,5 ευρώ) στο πλαίσιο της συμφωνίας των αδερφών Καλλιτσάντση και των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη. 

Νευρικότητα πριν τις 900 μονάδες

Η ελληνική αγορά, στον απόηχο των απωλειών του Μαΐου (-1,6%), αναζητάει καύσιμα και καταλύτες, προκειμένου να διασπάσει εκ νέου τις αντιστάσεις των 900 μονάδων (σ.σ. για πρώτη φορά από τις 18 Μαΐου) και να τεθεί σε τροχιά του επόμενου μεγάλου στόχου, αυτόν των 950 μονάδες (σ.σ. υψηλό έξι ετών).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει ορισμένο εύλογο χρόνο, έως ότου ολοκληρωθούν οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στις τράπεζες και «χωνευτεί» η προσφορά των νέων μετοχών σε Πειραιώς και Alpha Bank.

Μία διαδικασία, η οποία -σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρη Τζάνα- συμπίπτει με την ευρύτερη ανακατάταξη που συντελείται στο επιχειρηματικό σκηνικό της Ελλάδας (σ.σ. εξαγορά Chipita από Mondelez, αποκρατικοποιήσεις κ.α.).

Πρόκειται για εξελίξεις, οι οποίες θα καθορίσουν τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση στη Λεωφόρο Αθηνών, σε συνδυασμό με την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις επιδόσεις της φετινής τουριστικής σεζόν. 

Τραπεζική στασιμότητα

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αποτελεί «κλειδί» για την ευρύτερη τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένει καθηλωμένος στις αντιστάσεις των 550 μονάδων, αποφεύγοντας προς ώρας μια πειστική κίνηση προς τις 600 μονάδες. Ενδεικτικά, σήμερα καταγράφει μικρά κέρδη 0,6% και διαμορφώνεται στις 553 μονάδες. 

Από τους τραπεζικούς τίτλους, πέραν της Eurobank, οι υπόλοιποι εμφανίζουν οριακές απώλειες, οι οποίες ωστόσο δεν ξεπερνούν το -1%. Η Εθνική Τράπεζα, χαρακτηριστικά, βρίσκεται στο -0,6%, ενώ η Alpha Bank κυμαίνεται στο -0,2%. Η Πειραιώς, τέλος, παραμένει αμετάβλητη, λίγο πάνω από το όριο του 1,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,18% 1,088 ευρώ
  • Attica Bank -0,49% 0,1624 ευρώ
  • Eurobank 2,37% 0,7698 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,6% 2,644 ευρώ
  • Πειραιώς 0% 1,508 ευρώ 

Επιλεκτικές αγορές στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0,78%), οι αγοραστές καταβάλλουν προσπάθεια να ελέγξουν το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τους πωλητές ωστόσο να «κρατούν» αντιστάσεις, ασκώντας πιέσεις σε αρκετούς τίτλους.

Εκτός των Motor Oil – ΕΛΠΕ, οι οποίες ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής, ανοδικά κατά 2% κινείται και η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ η μετοχή της Coca – Cola διατηρεί το πρωινό momentum και κερδίζει 1,7%. Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα βρίσκεται στο +0,8% εν όψει της εκκίνησης των έργων στην Εγνατία Οδό. 

Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάνα υποχωρεί κατά 0,7%, ενώ απώλειες της τάξης του 0,6% εμφανίζουν οι μετοχές των Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ. Mytilineos, ΔΕΗ και Viohalco παρουσιάζουν οριακή πτώση της τάξης του -0,2%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 65 μετοχές κινούνται ανοδικά, 39 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News