BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 900 μονάδες

Άλμα για τη Motor Oil, ισχυρά κέρδη για ΕΛΠΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 900 μονάδες

Να διασπάσει έστω και οριακά τις αντιστάσεις των 900 μονάδων κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -εν απουσία των τραπεζών (με εξαίρεση την Eurobank)- βρήκε σημαντικά στηρίγματα στους τίτλους του FTSE Large Cap, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των Motor Oil – ΕΛΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 0,71% και ενισχύθηκε οριακά άνω των 900 μονάδων, δηλαδή στις 900,49 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (894,13 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε περίπου 7,5 μονάδες -από 894,66 έως 902,26 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τα 90 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο που «πέρασε» στην Ελλάκτωρ.

Η Λεωφόρος Αθηνών, παρότι δεν κατάφερε να εκδηλώσει μια πειστική άνοδο, κατέκτησε στο νήμα το σημείο των 900 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 18 Μαΐου. Κι αυτό, χάρη στο γεγονός ότι αρκετοί τίτλοι παρείχαν σημαντικά στηρίγματα, αναπληρώνοντας το τραπεζικό «κενό».

Εντυπωσιακά κέρδη εμφάνισε η μετοχή της Motor Oil, η οποία εκτινάχθηκε στο +6,2% και τα 14,9 ευρώ, χάρη στη σύσταση «buy» από την Goldman Sachs. Από κοντά ακολούθηκε και η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία διατήρησε τη θετική «εικόνα» (+7,3% τον Μάιο), κερδίζοντας τουλάχιστον +3,3%.

Από τις τράπεζες, οι οποίες έμειναν σε ρηχά νερά, μόνο η μετοχή της Eurobank κατάφερε να «ξεχωρίσει», καθώς ενισχύθηκε κατά 2,7% και το 0,77 ευρώ, ανακάμπτοντας σημαντικά μετά τις πρόσφατες απώλειες, οι οποίες αφορούσαν τις ρευστοποιήσεις του fund Helikon. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Ελλάκτωρ σημείωσε μικρά κέρδη της τάξης του 0,7%, χάρη στο νέο πακέτο που διακινήθηκε (σ.σ. 2,41% του μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή του 1,5 ευρώ) στο πλαίσιο της συμφωνίας των αδερφών Καλλιτσάντση και των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη. 

Ο δρόμος για τις 950 μονάδες

Η ελληνική αγορά, στον απόηχο των απωλειών του Μαΐου (-1,6%), αναζήτησε εκ νέου καύσιμα και καταλύτες, προκειμένου να διασπάσει πειστικά τις αντιστάσεις των 900 μονάδων (σ.σ. για πρώτη φορά από τις 18 Μαΐου) και να τεθεί σε τροχιά του επόμενου μεγάλου στόχου, αυτόν των 950 μονάδων (σ.σ. υψηλό έξι ετών).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ωστόσο, ιδίως το δεύτερο (950 μονάδες) θα απαιτήσει ορισμένο εύλογο χρόνο, έως ότου ολοκληρωθούν οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στις τράπεζες και «χωνευτεί» η προσφορά των νέων μετοχών σε Πειραιώς και Alpha Bank.

Μία διαδικασία, η οποία -σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρη Τζάνα- συμπίπτει με την ευρύτερη ανακατάταξη που συντελείται στο επιχειρηματικό σκηνικό της Ελλάδας (εξαγορά Chipita από Mondelez, αποκρατικοποιήσεις κ.α.).

Πρόκειται για εξελίξεις, οι οποίες θα καθορίσουν τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση στη Λεωφόρο Αθηνών, σε συνδυασμό με την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις επιδόσεις της φετινής τουριστικής σεζόν. 

Τραπεζική στασιμότητα

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αποτελεί «κλειδί» για την ευρύτερη τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρέμεινε και σήμερα καθηλωμένος στις αντιστάσεις των 550 μονάδων, αποφεύγοντας μια πειστική κίνηση προς τις 600 μονάδες. Έτσι, μοιραία κατέγραψε μικρά κέρδη κατά 0,6% και τερμάτισε στις 553 μονάδες. 

Από τους τραπεζικούς τίτλους, πέραν της Eurobank, οι υπόλοιποι εμφάνισαν οριακές μεταβολές, οι οποίες δεν ξεπέρασαν το -1%. Η Εθνική Τράπεζα, χαρακτηριστικά, έκλεισε στο -0,9%, ενώ η Πειραιώς κυμάνθηκε στο +0,1%. Η Πειραιώς, τέλος, παρέμεινε αμετάβλητη, λίγο πάνω από το όριο του 1,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0% 1,09 ευρώ
  • Attica Bank -6,25% 0,153 ευρώ
  • Eurobank 2,74% 0,7726 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,94% 2,635 ευρώ
  • Πειραιώς 0,13% 1,51 ευρώ 

Ανέβασαν ρυθμούς οι αγοραστές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0,81%), οι αγοραστές κατέβαλαν προσπάθεια να ελέγξουν το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τους πωλητές ωστόσο να «κρατούν» αντιστάσεις, ασκώντας ελεγχόμενες πιέσεις σε μεμονωμένους τίτλους.

Εκτός των Motor Oil – ΕΛΠΕ, οι οποίες ξεχώρισαν ευθύς εξαρχής, ανοδικά κατά 3% κινήθηκε και η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ η μετοχή της Coca – Cola διατήρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το ανοδικό momentum και έκλεισε στο +2,3%. Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ τερμάτισε στο +2,2%, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα βρέθηκε στο +0,6% εν όψει της εκκίνησης των έργων στην Εγνατία Οδό. 

Στον αντίποδα, η μετοχή του Jumbo υποχώρησε κατά 1,4% και τα 15,5 ευρώ, ενώ απώλειες της τάξης του 1,2% εμφάνισαν οι μετοχές των ΟΛΠ και ΟΤΕ. ΔΕΗ, Viohalco, Sarantis και Τιτάν, τέλος, παρουσίασαν απώλειες μικρότερες του 1%.

Συνολικά, 73 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 36 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 23 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 63,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News