BUSINESS & FINANCE

ING: Η ύφεση τελείωσε, υψηλότερα ο πήχυς για την ελληνική οικονομία

Η ανάκαμψη της Ελλάδας ξεκίνησε ήδη από το τρίμηνο που διανύουμε

ING: Η ύφεση τελείωσε, υψηλότερα ο πήχυς για την ελληνική οικονομία

Το τέλος της ύφεσης στην Ευρωζώνη ανακηρύσσουν οι αναλυτές της ING, σε μία άποψη την οποία συμμερίζεται και η Capital Economics. Η ανάκαμψη αναμένεται να αρχίσει να φαίνεται στα στατιστικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου, το οποίο διανύουμε σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εκτιναχθεί κατά 7,1% το δεύτερο τρίμηνο (έπειτα από τη συρρίκνωσή της κατά 8,7% το πρώτο τρίμηνο) και θα συνεχίσει σε πολύ υψηλούς ρυθμούς, εμφανίζοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 8% τόσο στο τρίτο όσο και στο τέταρτο τρίμηνο. Συνεπώς, η ING προβλέπει ότι το 2021 θα κλείσει με ανάπτυξη 3,2% για την ελληνική οικονομία, η οποία θα επιταχυνθεί αισθητά, στο 4,8% για το 2022, πριν να πέσει στο 2,3% το 2023.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για αναβάθμιση των εκτιμήσεων του οίκου, οι οποίες προηγουμένως έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3% το 2021, 4,2% το 2022 και 1,5% το 2023.

Η ανάκαμψη θα έρθει από την κατανάλωση

Η ING χαρακτηρίζει αναμενόμενη τη συρρίκνωση του 0,6% που εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, όμως στηρίζει την εκτίμησή της ότι η ύφεση έχει ήδη τελειώσει στην επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών.

ING: Η ύφεση τελείωσε, υψηλότερα ο πήχυς για την ελληνική οικονομία-1

Ο οίκος περιμένει το σταδιακό άνοιγμα των περισσότερων μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης μέσα στον Μάιο. Και επισημαίνει πως παρότι δεν αποταμίευσαν όλα τα νοικοκυριά μέσα στην Ευρωζώνη, εντούτοις οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα νοικοκυριά υψηλότερων εισοδημάτων συσσώρευσαν αποταμιεύσεις, οι οποίες οφείλονται σχεδόν σε ποσοστό 75% στην αδυναμία τους να καταναλώσουν λόγω των lockdowns. «Επομένως, είναι ένα μάλλον σίγουρο στοίχημα ότι η αύξηση της κατανάλωσης θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για την ανάκαμψη», σημειώνουν οι αναλυτές της ING.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτος, καταλήγοντας σε ανάπτυξη 4% για το σύνολο του 2021. Για το 2022,  η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη στο 3,7%.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Με την επιστροφή στην ανάπτυξη, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη προβλέπεται στο 1,7% το 2021 και στο 1,6% το 2022.

ING: Η ύφεση τελείωσε, υψηλότερα ο πήχυς για την ελληνική οικονομία-2

Αυτό δεν αναμένεται να προβληματίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την ING. Το μεγάλο ερώτημα είναι το πότε θα αποσύρει η ΕΚΤ τα έκτακτα μέτρα πολιτικής, με τον οίκο να προβλέπει ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων PEPP (στο οποίο έχουν ενταχθεί τα ελληνικά ομόλογα) είναι απίθανο να επεκταθεί.  

Βέβαια, η ING εκτιμά ότι οι αγορές ομολόγων υπό το «παραδοσιακό» πρόγραμμα APP θα μπορούσαν να αυξηθούν μετά τη λήξη του PEPP, προκειμένου το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης να γίνει πιο σταδιακό. 

Όσο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, αυτή δεν αναμένεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023. «Όμως, με το ισχυρό προφίλ ανάπτυξης που περιμένουμε, δεν πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αποτρέψει το πέρασμα της απόδοσης του 10ετούς γερμανικού bund σε θετικό έδαφος πριν από τα τέλη του έτους», καταλήγουν οι αναλυτές. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News