BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στον αυτόματο «πιλότο» ο Γενικός Δείκτης

Άνω των 900 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Στον αυτόματο «πιλότο» ο Γενικός Δείκτης

Τη λειτουργία του αυτόματου «πιλότου» φαίνεται ότι έχει ενεργοποιήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά την χθεσινή υπέρβαση των 900 μονάδων και τη συμπλήρωση οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων, συνεχίζει τις επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,4% και ενισχύεται στις 905,62 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (902,04 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε σχεδόν τρεις μονάδες -από 904,04 έως 906,90 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, φθάνοντας τα 7 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Η ελληνική αγορά είναι σαφές ότι βρίσκεται σε καλό «φεγγάρι», καθώς κινείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2020, ακολουθώντας -έστω και με καθυστέρηση- την ανοδική τάση των διεθνών χρηματιστηριών.

Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων, μόλις μία φορά τα ημερήσια κέρδη υπερέβησαν το 1%. Κι αυτό, διότι παράλληλα με τις επιλεκτικές αγορές λαμβάνει χώρα μια προσπάθεια κατοχύρωσης των κεκτημένων της τελευταίας περιόδου.

Έτσι, επί της ουσίας, έχουμε τη διαμόρφωση δύο διαφορετικών τάσεων. Από τη μία πλευρά τους επενδυτές, οι οποίοι «ποντάρουν» στα θετικά οικονομικά μεγέθη και στη μερισματική πολιτική συγκεκριμένων τίτλων. Από την άλλη πλευρά τους επενδυτές, οι οποίοι κινούνται επιφυλακτικά. 

Προς το παρόν, έστω και οριακά, οι πρώτοι διατηρούν ένα μικρό «προβάδισμα», χάρη στο οποίο ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να επιστρέψει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα, προλειαίνοντας το έδαφος για τις 948 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. 

Στηρίγματα από ΕΤΕ, Alpha

Ο τραπεζικός κλάδος, στο μεταξύ, συνεχίζει την ανοδική αντίδραση, καθώς φαίνεται να υπερασπίζεται με «άνεση» το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων, καταγράφοντας νέα άνοδο της τάξης του 0,8% και ενισχυόμενος στις 606,8 μονάδες. 

Εθνική Τράπεζα και Αlhpa Bank εξακολουθούν να παρέχουν στηρίγματα, σημειώνοντας κέρδη άνω του 1%, ενώ σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η μετοχή της Eurobank, η οποία -σε κάθε περίπτωση- διατηρείται στις παρυφές του 0,8 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,08% 1,1665 ευρώ
  • Attica Bank 2,6% 0,2365 ευρώ
  • Eurobank -0,05% 0,7876 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,56% 2,74 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης έως και την Παρασκευή, προκειμένου να υλοποιηθεί το αναγκαίο reverse split, στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Προβάδισμα των αγοραστών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι διατηρούν τα ηνία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, λαμβάνοντας ώθηση από τις μετοχές των Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ, οι οποίες βρίσκονται άνω του +1%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 45 μετοχές παρουσιάζουν κέρδη, 17 μετοχές εμφανίζουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 59,9 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News