BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Μάχη» για τις 900 μονάδες

Μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις

Χρηματιστήριο: «Μάχη» για τις 900 μονάδες

Οριακές μεταβολές στις παρυφές των 900 μονάδων καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ανησυχία γύρω από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων να δυσκολεύει τη διατήρηση του ανοδικού momentum, το οποίο ήδη καταγράφει 7×7

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,17% και διαμορφώνεται στις 901,47 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (899,9 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες -από 899,43 έως 901,47 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, υπερβαίνοντας τα 10 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί. 

Οι επενδυτές, όπως έχει αποδειχθεί τις τελευταίες ημέρες, παρά τη συμπλήρωση επτά ανοδικών συνεδριάσεων, εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στο ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Φεβρουαρίου του 2020.

Η επιμονή του γ’ κύματος του ιού, καθώς και τα όποια προβλήματα σχετίζονται με τα διαθέσιμα εμβόλια (Johnson & Johnson, AstraZeneca) έρχονται να επιβεβαιώσουν την υψηλή αβεβαιότητα ως προς το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα. Την ίδια ώρα, το έλλειμμα των δημόσιων ταμείων μεγεθύνεται και τα περιθώρια περαιτέρω στήριξης σταδιακά ελαχιστοποιούνται. 

Δύσκολα να αλλάξει το ανοδικό momentum

Ωστόσο, το θετικό momentum της Λεωφόρου Αθηνών δεν φαίνεται να αλλάζει μεσοπρόθεσμα, έχοντας ως οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικές προοπτικές ανόδου χάρη στις κινήσεις «γενναίας» μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς θα μείνει εκτός συνεδρίασης από σήμερα έως και την Παρασκευή, προκειμένου να υλοποιηθεί το reverse split στο πλαίσιο της προωθούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις ευοίωνες προοπτικές της αγοράς, οι οποίες προαναγγέλουν την περαιτέρω άνοδο του Γ.Δ., δεν μπορεί να αποκλειστεί και μία καθοδική κίνηση, με βασικά στηρίγματα την περιοή των 860 – 850 μονάδων, όπως διευκρινίζει και ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Στάσιμες οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης, απαλλαγμένος από τη μεταβλητότητα της Τρ. Πειραιώς, κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,4% και διαμορφώνεται στις 596 μονάδες, δηλαδή μία «ανάσα» από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. Άλλωστε, από τις αρχές του 2021, τα σωρευτικά κέρδη αγγίζουν το +14,5%.

Ανάμεσα στους τραπεζικούς τίτλους, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύεται κατά 1% και κινείται εκ νέου προς το όριο του 0,8 ευρώ. Στο +0,6% βρίσκεται, από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank, η οποία τις τελευταίες 30 ημέρες έχει εμφανίσει ράλι 18%. Η Εθνική Τράπεζα, τέλος, καταγράφει μικρές απώλειες κατά 0,3%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,65% 1,164 ευρώ
  • Attica Bank 1,10% 0,2295 ευρώ
  • Eurobank 1,26% 0,785 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,34% 2,617 ευρώ

Στηρίγματα από Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με το χρηματιστηριακό ταμπλό να μοιάζει σχεδόν ισορροπημένο. 

Η μετοχή της Aegean σημειώνει ήπια άνοδο της τάξης του 1,1%, ενώ κοντά στο +1% βρίσκονται οι μετοχές των Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή, με την τελευταία να συνεχίζει τις καλές επιδόσεις, μετά την είσοδο του Βαγγέλη Μαρινάκη στο μετοχικό κεφάλαιο.

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Jumbo, η οποία υποχωρεί κατά σχεδόν 1%, ενώ πέριξ του -0,5% διαμορφώνονται οι απώλειες για Viohalco, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Motor Oil και ΟΤΕ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 41 μετοχές εμφανίζουν κέρδη, 17 μετοχές παρουσιάζουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σταθερά στα 59,6 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News