Business & Finance Τετάρτη 10/02/2021, 12:31
BUSINESS & FINANCE

«Πράσινο» φως από το Ευρωκοινοβούλιο στο Ταμείο Ανάκαμψης

Επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα το 2021

«Πράσινο» φως από το Ευρωκοινοβούλιο στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Πράσινο» φως στο Ταμείο Ανάκαμψης άναψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των 750 δισ. ευρώ προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 32 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο Mηχανισμός εγκρίθηκε με 582 ψήφους υπέρ, ενώ 40 ευρωβουλευτές τάχθηκαν εναντίον και 60 ήταν απόντες. 

Οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση εθνικών μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας. Θα χρηματοδοτούν έργα, τα οποία έχουν ξεκινήσει από την 1η Φεβρουαρίου του 2020 και μετέπειτα.

Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα για τρία έτη και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. μπορούν να ζητήσουν προχρηματοδότηση έως και 13% για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα, οι προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα αντιστοιχούν σε επενδύσεις, ύψους 3,3% του ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ, για το 2021. 

Προϋποθέσεις για τη λήψη χρηματοδότησης

Προκειμένου να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να επικεντρώνονται σε σημαντικούς γ-ια την Ε.Ε.- τομείς πολιτικής, όπως είναι η πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της βιοποικιλότητας. Άλλοι σχετικοί τομείς είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η οικονομική συνοχή και ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Επιλέξιμα θα είναι επίσης, τα σχέδια που παρέχουν στήριξη στις εθνικές αρχές για την καλύτερη προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση κρίσεων. Χρηματοδότηση μπορούν να λάβουν ακόμη, οι πολιτικές για τα παιδιά και τους νέους, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 37% του προϋπολογισμού σε δράσεις για το κλίμα και τουλάχιστον το 20% σε ψηφιακές δράσεις. Οι αλλαγές που θα φέρουν, πρέπει να χαρακτηρίζονται από μακρόπνοη προοπτική. Τα σχέδια πρέπει ακόμη, να περιλαμβάνουν εκτενείς μεταρρυθμίσεις και ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, χωρίς να θίγονται σημαντικά οι περιβαλλοντικοί στόχοι.

Ο κανονισμός ορίζει  ότι τα χρήματα από τον Μηχανισμό μπορούν να χορηγούνται μόνο σε κράτη – μέλη που αποδεδειγμένα σέβονται το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News