Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 21:32
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Διαβεβαίωση ότι τα δημοσιονομικά μέτρα θα παραμείνουν έως ότου οι οικονομίες ανακάμψουν έδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup

Διαβεβαίωση ότι τα δημοσιονομικά μέτρα θα παραμείνουν έως ότου οι οικονομίες ανακάμψουν έδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup

To μήνυμα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα χρειαστεί να αποσύρουν απότομα τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους μετά την πανδημία έστειλαν κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα γίνει σταδιακά και μόνο όταν οι οικονομίες ανακάμψουν. 

Το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης αυξήθηκε απότομα στη διάρκεια του 2020 και πιθανόν να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ εφέτος καθώς οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να δανείζονται για να στηρίξουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τα παρατεταμένα lockdowns. Αυτό το αυξημένο χρέος προκαλεί έντονες ανησυχίες για το πώς θα επιστρέψει και πάλι σε καθοδική πορεία αλλά και για το πότε θα αρχίσει η διαδικασία αυτή. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν το θέμα αυτό όταν θα αρχίσουν να βάζουν ξανά κάποια όρια στο δανεισμό στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι υπουργοί Οικονομικών να συζητήσουν και να καταλήξουν σε μία κοινή θέση για τη δημοσιονομική στάση που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι κυβέρνησης από το καλοκαίρι. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει εν συνεχεία ως κατευθυντήρια γραμμή για τις προετοιμασίες των προσχέδιων των προϋπολογισμών για το 2022», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. 

«Για να μην γίνουν παρεξηγήσεις, τονίζω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται άμεση απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης. Ολοι συμφωνούμε ότι άμεση προτεραιότητά μας είναι να θωρακίσουμε τους πολίτες μας, ειδικά αυτούς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην κρίση», προσέθεσε. 

Από την πλευρά του, ο Ζοάο Λεάο, υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας του οποίου η χώρα έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. και συνεπώς καθορίζει την ατζέντα των εργασιών των υπουργών Οικονομικών έως τον Ιούνιο, εξέφρασε αντίστοιχες ανησυχίες. «Δεν πρέπει να αποσύρουμε υπερβολικά γρήγορα τα μέτρα στήριξης. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η άρση της ισχύος της ρήτρας για το Σύμφωνο Σταθερότητας θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως να επιστρέψουμε στα προ της κρίσης επίπεδα ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε δε, ότι τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ.ευρώ θα αρχίσουν να διοχετεύονται στην οικονομία εντός του πρώτου εξαμήνου. «Τα νέα κεφάλαια θα εισρεύσουν πριν το καλοκαίρι ή στις αρχές του καλοκαιριού», συμπλήρωσε. 

Πηγή: Reuters

  

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News