Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 20:36
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Κριστίν Λαγκάρντ: H EKT θα συνεχίσει με πληθωρικά μέτρα στήριξης με τη συμβολή της δημοσιονομικής πολιτικής

Κριστίν Λαγκάρντ: H EKT θα συνεχίσει με πληθωρικά μέτρα στήριξης με τη συμβολή της δημοσιονομικής πολιτικής

Τη δέσμευση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει τα πληθωρικά μέτρα στήριξης της οικονομίας επανέλαβε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη να συνεχίσουν και οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικές δαπάνες. 

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι «η δημοσιονομική πολιτική τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη». Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ταμείο της «Νέας Γενιάς της Ε.Ε.» θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης από το τρέχον κιόλας έτος, εάν εφαρμοστεί με βάση το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα. 

Από την πλευρά της ΕΚΤ, η πρόεδρος τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει με την άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική της, καθώς η αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα απλά το μόνο που κάνει είναι να κρύβει τις αδύναμες δυναμικές της Ευρωζώνης. «Οι πιέσεις στις τιμές πιθανότατα να παραμείνουν εξασθενημένες, λόγω της υποτονικής ζήτησης, των χαμηλών μισθών και της ανατίμησης της ισοτιμίας του ευρώ», ανέφερε η Λαγκάρντ. 

Υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι η νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. «Οταν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν και η αβεβαιότητα υποχωρήσει, περιμένουμε ότι η ανάκαμψη θα υποστηριχθεί από τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες, τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές και την ανάκαμψη της ζήτησης. Εάν θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για μία βιώσιμη ανάκαμψη, θα πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση που αποδείχθηκε αποτελεσματική πέρυσι. Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να το κάνει στο μέτρο που της αναλογεί, εντός της εντολής της», είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News