Business & Finance Τρίτη 19/01/2021, 21:46
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Νέες εξουσίες αποκτά η Ε.Ε. στις εμπορικές διαφορές

Νέες εξουσίες αποκτά η Ε.Ε. στις εμπορικές διαφορές

Με νέες δυνάμεις θωρακίζεται η Ε.Ε., οι οποίες της επιτρέπουν να επιβάλει δασμούς ως αντίποινα στις ΗΠΑ και σε άλλους εμπορικούς της εταίρους που αρνούνται να επιλύσoυν τις διαφορές τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μετά την παράλυση που έχει προκαλέσει η μέχρι τώρα πολιτική της Ουάσιγκτον στους κόλπους του οργανισμού. 

Μία ημέρα πριν από την ορκομωσία του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο με 653 ψήφους υπέρ και 10 κατά, με την προοπτική να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Μαρτίου. Ο νόμος αυτός έχει ως στόχο να προστατεύσει τα εμπορικά συμφέροντα της Ε.Ε. σε περιπτώσεις τις οποίες διαχείζεται, υπό κανονικές συνθήκες, ο ΠΟΕ. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ευρωβουλευτής Κριστόφ Χάνσεν από το Λουξεμβούργο, στόχος είναι να αποτρέψει άλλες χώρες να ακολουθήσουν τακτικές τύπου Τραμπ.  

Με βάση το νέο νόμο, η Ε.Ε. δύναται να προβεί σε ανάλογους δασμούς ως αντίποινα στην περίπτωση που μία χώρα αρνηθεί τη διευθέτηση ενός ζητήματος μέσω του ΠΟΕ. «Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να στείλουμε ένα μηνυμα στους εμπορικούς μας εταίρους ότι υπάρχουν κανόνες και θα πρέπει να τηρούνται», ανέφερε η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής Μαρί-Πιέρε Βεντρέν. 

Σημειώνεται ότι το επταμελές αρμόδιο όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, που λειτουργεί ως ανώτατο δικαστήριο για το διεθνές εμπόριο, χρειάζεται τρεις δικαστές για να λειτουργήσει. Ομως, από τα τέλη του 2019 έχει μείνει με έναν καθώς η θητεία των άλλων δύο έληξε και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε μπλοκάρει τους νέους διορισμούς. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 
  
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News