Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 14:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Άμεσες αλλαγές στον καταρτισμό της λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους 

Στα 140 δισ. δολάρια υπολογίζονται τα χαμένα έσοδα από τη φοροδιαφυγή

Ε.Ε.: Άμεσες αλλαγές στον καταρτισμό της λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους 

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισμα για να γίνουν αλλαγές στο σύστημα που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταρτίσει τη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους, το οποίο επί του παρόντος θεωρείται ότι προκαλεί σύγχυση είναι αναποτελεσματικό, με αποτέλεσμα οι χώρες μέλη να χάνουν συνολικά 140 δισ. δολάρια από χαμένους φόρους. Το ψήφισμα, εγκρίθηκε σήμερα Πέμπτη με 587 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 46 αποχές και ουσιαστικά ολοκληρώνει τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη το απόγευμα με την προεδρία του Συμβουλίου και την Επιτροπή.

Ο κατάλογος φορολογικών παραδείσων της ΕΕ, που δημιουργήθηκε το 2017, είχε μέχρι σήμερα «θετικό αντίκτυπο», αλλά δεν κατάφερε να «ανταποκριθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του», με τις δικαιοδοσίες που περιλαμβάνονται σήμερα στον κατάλογο να καλύπτουν λιγότερο από το 2% των παγκόσμιων απωλειών φορολογικών εσόδων», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές.

Ταυτόχρονα προτείνουν αλλαγές που θα κάνουν τη διαδικασία καταχώρισης ή διαγραφής μιας χώρας πιο διαφανή, συνεπή και αμερόληπτη. Επίσης όπως επισήμαναν πρέπει να προστεθούν κριτήρια για να διασφαλιστεί ότι περισσότερες χώρες θα θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι,  αλλά και να αποτραπεί η αφαίρεση των χωρών από τη μαύρη λίστα πολύ βιαστικά. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να ελεγχθούν για να δουν εάν εμφανίζουν κάποια χαρακτηριστικά φορολογικού παραδείσου και εκείνα που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να θεωρούνται επίσης φορολογικοί παράδεισοι (PARA 9).

Σχόλια

Μετά την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για Φορολογικά Θέματα, Πολ Τανγκ, δήλωσε:

«Δηλώνοντας ότι ο  ευρωπαϊκός κατάλογος φορολογικών παραδείσων “προκαλεί σύγχυση και είναι αναποτελεσματικός”, το Κοινοβούλιο λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ενώ η λίστα μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο, τα κράτη μέλη ξέχασαν κάτι κατά τη σύνταξή της: τους πραγματικούς φορολογικούς παραδείσους. Η αλήθεια είναι ότι η λίστα δεν γίνεται καλύτερη, χειροτερεύει. Το Γκέρνσεϊ, οι Μπαχάμες και τώρα τα νησιά Κέιμαν είναι μόνο μερικοί από τους γνωστούς φορολογικούς παραδείσους που τα κράτη μέλη έχουν αφαιρέσει από τη λίστα. Αρνούμενοι να αντιμετωπίσουν σωστά τη φοροαποφυγή, οι εθνικές κυβερνήσεις στερούν από τους πολίτες τους ποσό άνω των 140 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φόρους. Ειδικά στο τρέχον πλαίσιο, αυτό είναι απαράδεκτο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κοινοβούλιο καταδικάζει έντονα την πρόσφατη αφαίρεση των Νήσων Κέιμαν και ζητά περισσότερη διαφάνεια και αυστηρότερα κριτήρια καταχώρισης κρατών στη λίστα. Ωστόσο, δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στους  άλλους, πρέπει επίσης να κοιτάξουμε και τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Η εικόνα δεν είναι όμορφη. Οι χώρες της Ε.Ε. είναι υπεύθυνες για το 36% των φορολογικών παραδείσων».

Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής

Το Κοινοβούλιο λέει ότι το κριτήριο για να κριθεί εάν το φορολογικό σύστημα μιας χώρας είναι δίκαιο ή όχι πρέπει να διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες πρακτικές και όχι μόνο προτιμησιακούς φορολογικούς συντελεστές. Το γεγονός ότι τα Νησιά Κέιμαν μόλις αφαιρέθηκαν από τη μαύρη λίστα, ενώ εφαρμόζει πολιτική φορολογικού συντελεστή 0%, είναι απόδειξη για αυτό, λένε οι ευρωβουλευτές. Μεταξύ άλλων προτεινόμενων μέτρων, το ψήφισμα επομένως αναφέρει ότι όλες οι δικαιοδοσίες με συντελεστή φόρου εταιρειών 0% ή χωρίς φόρους επί των κερδών των εταιρειών θα πρέπει να τοποθετούνται αυτόματα στη μαύρη λίστα.

Αυστηρότερα κριτήρια ελέγχου

Η αφαίρεση από τη μαύρη λίστα δεν θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μόνο τροποποιήσεων στο εκάστοτε φορολογικό σύστημα, λένε οι ευρωβουλευτές, υποστηρίζοντας ότι για παράδειγμα τα Νησιά Κέιμαν και οι Βερμούδες καταργήθηκαν μετά από «ελάχιστες» αλλαγές και «αδύναμα μέτρα επιβολής». Επομένως, το ψήφισμα ζητεί να είναι αυστηρότερα τα κριτήρια ελέγχου.

Δικαιοσύνη και διαφάνεια

Όλες οι τρίτες χώρες πρέπει να αντιμετωπίζονται και να ελέγχονται δίκαια χρησιμοποιώντας τα ίδια κριτήρια, λένε οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ότι η τρέχουσα λίστα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει. Η έλλειψη διαφάνειας με την οποία καταρτίζεται και ενημερώνεται αυξάνει αυτές τις αμφιβολίες. Άρα, ζητούν να επισημοποιηθεί η διαδικασία κατάρτισης του καταλόγου μέσω ενός νομικά δεσμευτικού μέσου έως το τέλος του 2021 και αμφισβητούν εάν ένας άτυπος φορέας όπως η Ομάδα του Κώδικα Συμπεριφοράς είναι σε θέση ή κατάλληλη για την ενημέρωση της μαύρης λίστας.

moneyreview.gr

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News