BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διατηρείται η ανοδική κίνηση

Στο +3% η μετοχή της Τέρνα

Χρηματιστήριο: Διατηρείται η ανοδική κίνηση

Συνέχεια στην χθεσινή αντίδραση προσπαθεί να δώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται προς τις αντιστάσεις των 765 – 770 μονάδων, έχοντας -πάντα- ως βασικό σύμμαχο το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,92% και ενισχύεται στις 767,61 μονάδες, κερδίζοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (760,59 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες, από 763,69 σε 767,75 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα των 5 εκατ. ευρώ. 

Με την πανδημία να εξακολουθεί να «προβληματίζει» και την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για το τρίτο κύμα του ιού, είναι σαφές ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι αδύνατο να συντελεστεί εντός του α΄ τριμήνου, κάτι το οποίο έχει ήδη αποτυπωθεί στον Γενικό Δείκτη.

Την ίδια ώρα, το έλλειμμα καταλυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Λεωφόρο Αθηνών σε υψηλότερα επίπεδα, είναι εμφανές, καθώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς και η εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αναμένεται να συμβεί πριν τον Μάρτιο.

Το παραπάνω κλίμα αντικατοπτρίζεται και στον ημερήσιο τζίρο, ο οποίος έχει υποχωρήσει κατά μέσον όρο στα 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή επίπεδα κατά 15,5% μικρότερα σε σχέση με το ξεκίνημα του 2020. 

Ωστόσο, όπως σημειώνει εύστοχα ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η υπερκάλυψη της πρώτης έκδοσης 10ετούς ομολόγου για το 2021 επιβεβαιώνει την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, στοιχείο ενθαρρυντικό εν όψει της περαιτέρω αύξησης του δημοσίου χρέους.

Ήπια κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, από την πλευρά του, εμφανίζει ήπια κέρδη, καθώς βρίσκεται στο +0,9% και τις 454 μονάδες, προσπαθώντας να κλείσει περαιτέρω την «ψαλίδα» από τις 500 – 550 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το «εισιτήριο» για τον επόμενο ανοδικό κύκλο. 

Εντυπωσιακή είναι προς ώρας η άνοδος στη μετοχή της Attica Bank, η οποία ενισχύεται κατά 4%. Πέριξ του 1,5% διαμορφώνονται τα κέρδη για τις μετοχές των Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, ενώ κάτω του 1% περιορίζεται η ανοδική κίνηση της Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +1,15% 0,758 ευρώ
  • Attica Bank +3,99% 0,2085 ευρώ
  • Eurobank +0,81% 0,5748 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,55% 2,03 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,46% 0,8776 ευρώ

Στο μεταξύ, η πρόσφατη αναγγελία των παραδοχών για την διενέργεια των stress test δεν ανησυχεί τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς ακόμη και στο δυσμενές σενάριο που προβλέπει ύφεση 1,8% για το 2021 και υποχώρηση των τιμών των ακινήτων, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ξεπερνούν τα απαιτούμενα όρια. Όλα αυτά όμως, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι δεν θα προκύψουν νέα «κόκκινα» δάνεια από το μορατόριουμ που έχουν παραχωρήσει οι τράπεζες στους ενήμερους δανειολήπτες. 

Με στηρίξεις από Τέρνα 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν πλήρως την κατάσταση, λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία βρίσκεται κοντά στο +3%. Άνοδο άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Coca – Cola, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Sarantis, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, υπό ελεγχόμενη πίεση τελούν οι μετοχές των ΟΛΠ (-0,7%) και Aegean (-0,5%). Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 12 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 52,2 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News