ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέψεις για ολικό lockdown δύο εβδομάδων

Σκέψεις για ολικό lockdown δύο εβδομάδων

Τετραψήφιος αριθμός μετά από ενάμιση μήνα, πάνω από 600 κρούσματα στην Αττική – 649 για την ακρίβεια – και διπλασιασμός των νέων μολύνσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το κοκτέηλ που δημιουργείται είναι εκρηκτικό και αναμφίβολα τα επόμενα δύο 24ωρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θα κρίνουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να έχουν ανοδική πορεία, τότε τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα και φτάνουν ακόμα και μέχρι το ολικό λοκ ντάουν, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του (Αnt1).

Σε πρώτη φάση πάντως πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η Θεσσαλονίκη θα περάσει στο κόκκινο – αυτό θα συμβεί εκτός απροόπτου σήμερα καθώς κάθε Τετάρτη ανανεώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας– που σημαίνει πως το λιανεμπόριο θα περάσει σε καθεστώς click away.

Οσον αφορά την Αττική που ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη, αφού πρώτα έχουν καταγραφεί τα κρούσματα του διημέρου. Προς ώρας στο Μέγαρο Μαξίμου συνιστούν ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων, γνωρίζοντας ωστόσο πως η πιθανότητα να χρειαστούν νέα περιοριστικά μέτρα μετά τα 649 χθες στην Αττική είναι πολύ μεγάλη.

Αυτά μπορεί να είναι από περιορισμό κυκλοφορίας από τις 6 – όπου σε αυτή την περίπτωση τα καταστήματα θα κλείνουν στις 5 – έως ολικό λοκ ντάουν για δύο εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να αφήσουν την κατάσταση να ξεφύγει και εάν υπάρξει σχετική εισήγηση των ειδικών θα ληφθούν αμέσως μέτρα. Στην προκειμένη άλλωστε περίπτωση ο περασμένος Νοέμβριος λειτουργεί ως φόβητρο, ώστε να μην επαναληφθεί.  

«Θα πάρουμε μέτρα εάν χρειαστεί» 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης η οποία επικρατεί στην Αττική, είναι πως στις 15 Δεκεμβρίου εν μέσω δηλαδή δευτέρου κύματος, η Αθήνα κατέγραφε 270 κρούσματα, δηλαδή λιγότερα από τα μισά που σημειώθηκαν χθες. «Μας ανησυχεί, ανεβαίνουν οι νοσηλείες σε απλές κλίνες covid» δήλωσε ( Star) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και έκανε έκκληση «να κάνουμε αυτήν την τελευταία προσπάθεια». Ο υπουργός Υγείας πάντως δεν απέκλεισε, όπως είχε κάνει νωρίτερα και ο Χρήστος Ταραντίλης, την πιθανότητα νέων μέτρων. «Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα» σημείωσε ο υπουργός, απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News