Business & Finance Τρίτη 2/02/2021, 17:57
ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Ισχυρή αντίδραση με κέρδη 1,53% και κλείσιμο άνω των 760 μονάδων

Χ.Α.: Ισχυρή αντίδραση με κέρδη 1,53% και κλείσιμο άνω των 760 μονάδων

Χαρακτήρα επέδειξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω μιας σειράς εκθέσεων για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο το γενικευμένο θετικό κλίμα που έχει περιβάλει τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο επικράτησε και στη Λεωφόρο Αθηνών. 

Αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με κέρδη 1,53%, υπερβαίνοντας τις 760 μονάδες, (760,59), με χαμηλό ημέρας τις 753,42 μονάδες και υψηλό τις 769,91 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,87 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 16 εκατ. μετοχές.

Η έκθεση της Bank of America για τις ελληνικές τράπεζες και οι συστάσεις της για τις μετοχές τους επηρέασαν την πορεία τους στη σημερινή συνεδρίαση. 

Ειδικότερα για τη μετοχή της Eurobank (+1,82%) η σύστασή της είναι «buy», όπως και για της Εθνικής (+1,37%) από «underperform», της Alpha Bank (-0,48%) την υποβάθμισε σε «neutral» από «buy», ενώ της Τράπεζα Πειραιώς (-2,81%) τη διατηρεί «underperform». 

Παράλληλα σε σχετική ανάλυση της η S&P αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η λήξη των μορατόρια θα φέρει τις ελληνικές τράπεζες στο χείλος του γκρεμού, όμως η κατάσταση θα καταστεί διαχειρίσιμη, καθώς η κρατική ενίσχυση θα βοηθήσει τους κατά τα άλλα φερέγγυους δανειολήπτες να συνεχίσουν να πληρώνουν, όταν αρθούν οι αναστολές.

Όπως σημειώνει η αναστολή, η οποία αφορά δάνεια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα, και έτσι η τελευταία διορία για πληρωμές που έχουν πολλοί δανειολήπτες είναι στα τέλη του Μαρτίου.

Την ίδια ώρα οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία μοιάζουν δυσοίωνες σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America, που εκτιμούν ότι το lockdown στο οποίο βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα θα επιβραδύνει το momentum της ανάκαμψης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και θα σπρώξει το ΑΕΠ σε αρνητικό έδαφος για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οι μετοχές της Alpha Bank και της Πειραιώς μαζί με του Ελλάκτορα ήταν οι μοναδικές που σημείωσαν απώλειες από εκείνες που διαπραγματεύονται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σήμερα αρκετές μετοχές υπεραπόδωσαν. 

Η μετοχή της Aegean διέπρεψε με κέρδη 6,75%, ενώ άνοδο από 3,80% έως 3,22% σημείωσαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΟΛΠ. Άνω του +2% ολοκλήρωσαν οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος. 

Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα άλλωστε σήμερα τράβηξε το επενδυτικό ενδιαφέρον, από τη στιγμή που διακινήθηκαν 2 εκατ. μετοχές στην τιμή των 7,20 ευρώ, ήτοι το 1,93% του μετοχικού της κεφαλαίου. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News