Business & Finance Τρίτη 2/02/2021, 11:20
BUSINESS & FINANCE

Μπορούν οι traders του Reddit να προκαλέσουν παγκόσμιο κραχ;

Μπορούν οι traders του Reddit να προκαλέσουν παγκόσμιο κραχ;

Μπορεί η κούρσα της GameStop, του ασημιού και των άλλων επενδύσεων που βρέθηκαν τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο των day traders του Reddit να εμφανίζει σημάδια κόπωσης, όμως είναι σαφές πως η μανία δεν έχει τελειώσει ακόμα, με τις φωνές που προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να καταλήξει ακόμα και σε κραχ να πληθαίνουν.

Η GameStop σημείωσε χθες βουτιά 31%, ενώ το ασήμι υποχώρησε σήμερα στο Comex πάνω από 5%.

Εν μέσω αυτών των διακυμάνσεων που ζαλίζουν, ο Πολ Γκάμπλς, συνιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων MBMG Group, προειδοποιεί ότι η δράση των day traders του Reddit θα μπορούσε να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για τις αγορές.

Ως γνωστόν, στόχος των ερασιτεχνών traders που συντονίζουν τη δράση τους κυρίως μέσω του φόρουμ του Reddit, WallStreetBets, για να «φουσκώσουν» μία μετοχή (ή ένα εμπόρευμα, όπως δείχνει η τελευταία δράση τους στο ασήμι) είναι όχι μόνο να βγάλουν ένα γρήγορο κέρδος, αλλά και να στριμώξουν τα hedge funds που διατηρούν short θέσεις στις επενδύσεις αυτές.

Η μετοχή της GameStop εκτινάχθηκε κατά 1.625% τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα τα hedge funds που είχαν short θέσεις (δηλαδή πόνταραν στην πτώση της μετοχής) να υποστούν ζημιές σχεδόν 20 δισ. δολαρίων.

«Εάν αυτό μας λέει κάτι για το πόσο υγιείς είναι οι αγορές, αυτό είναι μία γενικότερη ανησυχία», εξηγεί ο Γκάμπλς, μιλώντας στο CNBC. Η GameStop σίγουρα δεν αξίζει τα σημερινά επίπεδα της μετοχής της, όμως αυτοί που την αγοράζουν ακόμα και σε αυτές τις τιμές δεν ενδιαφέρονται για αυτό, προσθέτει.

«Έχουμε μία αγορά όπου υπάρχει αυτό που παραδοσιακά ονομάζουμε φούσκα», τονίζει.

Πώς μπορεί αυτή η φούσκα να αποκτήσει συστημικές διαστάσεις και να προκαλέσει γενικευμένο κραχ στις αγορές; Ο Γκαμπλς δεν αποκλείει ένα «συστημικό γεγονός», στην περίπτωση που χρηματιστηριακές αρχίσουν να χρεκοπούν. Και θυμίζει ότι η πλατφόρμα Robinhood αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει περιορισμούς στο trading διάφορων μετοχών, αφότου οι αμερικανικές αρχές της ζήτησαν άλλα 3 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, ως εγγύηση.

Ο Γκαμπλς βλέπει επίσης συστημικούς κινδύνους και από την πλευρά των hedge funds. «Εάν ένα hedge fund καταρρεύσει, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις χρηματιστηριακές. Θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε μία στιγμή που θα θυμίζει την κατάρρευση του Long-Term Capital Management, το 1998», τονίζει. Το TLCM ήταν ένα αμερικανικό hedge fund που κατέρρευσε το 1998 και παραλίγο να συμπαρασύρει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, εξαιτίας των στρατηγικών trading του, που στηρίζονταν σε πολύ μεγάλο βαθμό δανεισμού. Προκειμένου να αποτραπεί ένα παγκόσμιο κραχ, η Wall Street έσπευσε στη διάσωσή του.

Ήδη, πάντως, όπως έχει γράψει το moneyreview.gr, η λίστα των θυμάτων αυτής της επενδυτικής μανίας μεγαλώνει και περιλαμβάνει από τις Melvin Capital Management και Maplelane Capital έως και funds τα οποία διαχειρίζονται εταιρείες όπως η Greenlight Capital και η Renaissance Technologies.  

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News