Business & Finance Κυριακή 31/01/2021, 13:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O άνθρωπος πίσω από το «φαινόμενο GameStop» που λύγισε κολοσσούς της Wall Street

O άνθρωπος πίσω από το «φαινόμενο GameStop» που λύγισε κολοσσούς της Wall Street

Ο μικροεπενδυτής που έστρεψε την προσοχή όλου του κόσμου στην GameStop, μία αλυσίδα καταστημάτων πώλησης βιντεοπαιχνιδιών που σόρταραν συστημικά τα hedge funds, είναι ένας 34χρονος πρώην υπάλληλος ασφαλιστικής. Είναι γνωστός στον κόσμο των social media ως “DeepF—ingValue” (το όνομα που χρησιμοποιεί στο Reddit), Roaring Kitty (στο YouTube) και απλά ως “dada” για την 2χρονη κόρη του. 

Ο Κιθ Τζιλ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, δεν περίμενε ποτέ να αποκτήσει εκατομμύρια online followers ούτε με την επιλογή του να επενδύσει στην GameStop να βρει χιλιάδες μιμητές και να πυροδοτήσει ένα θεαματικό ράλι που προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων στα hedge funds. Σε καμία περίπτωση δεν περίμενε να προσελκύσει την προσοχή του Κογκρέσου, της Federal Reserve, των κολοσσών της Wall Street, των χρηματιστηριακών πλατφόρμων και των μέσων ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει χρηματοοικονομικός αναλυτής, αλλά δεν ασκεί το επάγγελμα. Έως πρόσφατα εργαζόταν στο τμήμα μάρκετινγκ της Massachusetts Mutual Life Insurance Co. Τον ενδιαφέρει όμως πολύ, ως χόμπι, η διαδικασία επιλογής μετοχών. 

«Αυτή η ιστορία είναι πολύ μεγαλύτερη από εμένα» δηλώνει στη Wall Street Journal. «Στηρίζω τους μικροεπενδυτές αυτούς και την ικανότητά τους να κάνουν με τον τρόπο αυτό μία δήλωση». 

Για πολλούς από αυτούς, ο κ. Τζιλ είναι η δύναμη πίσω από τα τετραψήφια κέρδη της GameStop (άνω του 1600% από τις αρχές του έτους). Πολλοι λένε ότι η δική του σύσταση τους βοήθησε να δημιουργήσουν ένα κίνημα αρκετά ισχυρό ώστε να ταράξει το κατεστημένο των hedge funds και να φέρει τα πάνω- κάτω στον κόσμο των επενδύσεων. 

Ο ίδιος πόσταρε ένα screenshot του χρηματιστηριακού λογαριασμού του την Τετάρτη, που έδειχνε κέρδος σχεδόν 20 εκατ. δολαρίων από μετοχές και οψιόν της GameStop. «Το σταθερό σου χέρι έπεισε πολλούς από εμάς όχι μόνο να αγοράσουμε, αλλά και να διακρατήσουμε αυτές τις μετοχές. Το παράδειγμά σου στην κυριολεξία άλλαξε τις ζωές χιλιάδων απλών ανθρώπων. Πραγματικά σε ευχαριστούμε» έγραψε ένας χρήστης του Reddit. 

 

Δεν είχε ποτέ ως στόχο να τα βάλει με το κατεστημένο, όπως λέει στην WSJ. Ήταν απλά κάποιος που πίστευε ότι οι επενδυτές μπορούν να βρουν αξία σε μετοχές, που δεν αγαπούν οι μεγάλες χρηματιστηριακές και τα hedge funds. Δεν περίμενε να δημιουργήσει έναν “στρατό” θαυμαστών, που θα ακολουθούσαν το παράδειγμα του. Του άρεσε απλώς να ανεβάζει βίντεο με την επενδυτική του στρατηγική, προειδοποιώντας ότι αυτή δεν ταιριάζει σε όλους και ότι τα όσα λέει δεν συνιστούν επενδυτικές συμβουλές. Όσοι ήθελαν κάτι τέτοιο θα έπρεπε να στραφούν σε κάποιον ειδικό.

 

Ο Κιθ Τζιλ άρχισε να επενδύει στην GameStop το 2019. Τότε η μετοχή ήταν στα 5 δολάρια. Λίγο καιρό νωρίτερα η εταιρεία αναζητούεσ τον πέμπτο διευθύνοντα σύμβολο σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 12 μηνών. Αλλά ο Τζιλ συνέχισε να αγοράζει. Έβλεπε ότι η εταιρεία είχε την ευκαιρία να προσελκύσει νέους πελάτες, με τα τελευταία παιχνίδια για κονσόλες. Τις επενδυτικές του κινήσεις τις καταστρώνει στο υπόγειο του σπιτού του στο Γουλίμινγκτον της Μασαχουσέτης. Εκεί φτιάχνει και τα βίντεό του, αφού κοιμηθεί η κόρη του. Στο κανάλι του στο YouTube προωθεί τον τελευταίο καιρό την GameStop και βελγικές μπύρες. Η αγαπημένη του είναι Delirium Tremens.

Η μητέρα του λέει ότι ενδιαφερόταν για το χρήμα από μικρός. Περισσότερο όμως αγαπούσε το τρέξιμο. Είχε μάλιστα στο Λύκειο, αλλά και στο Κολέγιο αποσπάσει πολλές διακρίσεις στις μεγάλες αποστάσεις. Τα ρεκόρ του στο τρέξιμο τα θυμούνται ακόμη στην τοπική κοινωνία. Το πιο πρόσφατα «ρεκόρ» του στον κόσμο των επενδύσεων θα τα θυμάται όλος ο κόσμος για πολύ ακόμη. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News