Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 16:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κράτησαν αντιστάσεις οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης στο τέλος του 2020 

Κράτησαν αντιστάσεις οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης στο τέλος του 2020 

Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης έδειξαν χαρακτήρα κατά το δ΄ τρίμηνο του 2020, διάστημα κατά το οποίο επανήλθαν τα lockdowns απόρροια του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού το οποίο ήταν πιο επιθετικό σε σχέση με το πρώτο.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή, το ΑΕΠ της Γερμανίας στους τρεις τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, αναπτύχθηκε οριακά κατά 0,1%, ενώ αυτό της Ισπανίας έτρεξε με ρυθμό 0,4%, επίδοση πολύ καλύτερη από τη συρρίκνωση 1,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου ολοκλήρωσε το 2020 με συνολική πτώση του ΑΕΠ της κατά 11%, επίδοση που είναι η χειρότερη που έχει καταγράψει ποτέ. 

Παράλληλα η οικονομία της Γαλλίας κατέγραψε υποχώρηση κατά 1,3%, σημαντικά όμως μικρότερη από το -4%, των εκτιμήσεων των αναλυτών. 

Ενώ τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης κράτησαν αντιστάσεις στα νέα περιοριστικά μέτρα και στη νέα συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται σκεπτικοί αναφορικά με την εικόνα που θα παρουσιάσουν το τρέχον τρίμηνο. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης ενδέχεται να έρθει πιο αργά σε σχέση με αυτή της αμερικανικής οικονομίας. 

«Η ανάκαμψη δεν θα είναι ίδια στο μπλοκ των χωρών που μοιράζονται το ευρώ, με την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ και Ιαπωνία να αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα του 2019 κατά το β΄ εξάμηνο του 2021, σε αντίθεση με αυτή της Ευρωζώνης που δεν προβλέπεται να φθάσει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2022», επισήμανε το ΔΝΤ στο World Economic Outlook.  

«Τα στοιχεία για τις Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία δείχνουν ότι τα ΑΕΠ τους έδειξαν αντοχές το δ΄ τρίμηνο του 2020», έγραψε σε σημείωμα ο Νίκολα Νόμπιλε της Oxford Economics. Όπως συμπληρώνει όμως,«δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτή η δυναμική θα συνεχισθεί και το α΄ τρίμηνο του 2021». 

Η επέκταση των περιοριστικών μέτρων και τα προβλήματα στη διανομή των εμβολίων και τα τελευταία δεδομένα, «υποδεικνύουν μια συνεχιζόμενη υποχώρηση στην Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες», συμπλήρωσε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News