Business & Finance Πέμπτη 28/01/2021, 14:00
BUSINESS & FINANCE

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» πάνω από την οικονομία της Ευρωζώνης

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 91,5 μονάδες

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» πάνω από την οικονομία της Ευρωζώνης

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η παράταση των περιοριστικών μέτρων και ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών φαίνεται ότι οδηγούν σε διάψευση των προσδοκιών για άμεση επιστροφή στην προ-κορωνοϊού κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης της Κομισιόν υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 91,5 μονάδες, παρά την αρχική εκτίμηση για άνοδο στις 92,4 μονάδες. Η επιδείνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία, οφείλεται κυρίως στη «βουτιά» του λιανεμπορίου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται οι χώρες της Ευρωζώνης να παρουσιάσουν ακόμη ένα τρίμηνο ύφεσης, το οποίο θα έρθει να προστεθεί στο αδύναμο δ’ τρίμηνο του 2020.

Άλλωστε, τα περισσότερα καταστήματα λιανεμπορίου στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα παραμείνουν κλειστά έως και τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα την επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του 2021 (+3% από +4,4%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία θα ανακοινώσουν αύριο, Παρασκευή, τα επίσημα στοιχεία για το δ’ τρίμηνο του 2020.

Πέραν του εμπορίου, απαισιοδοξία επικρατεί και στις τάξεις των καταναλωτών, οι οποίοι θεωρούν ότι η επιστροφή στην πρότερη κατάσταση θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Αντίθετα, καλύτερη είναι η «εικόνα» στον κλάδο της βιομηχανίας, με τις παραγγελίες να βελτιώνονται σε υψηλό επτά μηνών. Σχεδόν αμετάβλητη δε, παραμένει η κατάσταση στη μεταποίηση.

Τις προηγούμενες ημέρας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε στο 4,2% την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ για το 2021, αναθεωρώντας επί τα χείρω κατά μία ποσοστιαία μονάδα την εκτίμηση για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση του αγώνα μεταξύ του ιού και των εμβολίων, όπως κι από την ικανότητα των πολιτικών να παράσχουν αποτελεσματική στήριξη για όσο χρειαστεί» σχολίασε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News