Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 14:49
REDDIT

Τι κάνουν σήμερα οι μετοχές των GameStop – AMC

Απώλεια 20 δισ. δολαρίων για τους short sellers

Τι κάνουν σήμερα οι μετοχές των GameStop – AMC

Η «μάχη» μικροεπενδυτών – σορτάκηδων συνεχίζεται κι αυτή την εβδομάδα, με τη μετοχή της AMC να έχει πάρει τα ηνία του «φαινομένου GameStop» και να καταγράφει «άλμα» άνω του 12% στην προαγορά της Wall Street, εν μέσω της φρενίτιδας του Reddit.

Αντίθετα, η μετοχή της GameStop, η οποία μέσα στον Ιανουάριο εμφάνισε σωρευτικά κέρδη 1.625%, υποχωρεί κατά 18% και διολισθαίνει στα επίπεδα των 384 δολαρίων.

Το εξωφρενικό ράλι αρκετών εταιρειών – ζόμπι του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, όταν χιλιάδες μικρο-επενδυτές συντονίστηκαν μέσω του Reddit και προέβησαν σε μαζικές αγορές μετοχών, οι οποίες είχαν σορταριστεί από hedge funds.

Αποτέλεσμα ήταν οι short – sellers να απωλέσουν σχεδόν 20 δισ. δολάρια μόνο από την αύξηση της μετοχή της GameStop, χωρίς να συνυπολογίζονται και οι απώλειες από τις υπόλοιπες μετοχές που εμφάνισαν εκρηκτική άνοδο.

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου, το οποίο έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια, αρκετές πλατφόρμες συναλλαγών, όπως η Robinhood, έχουν θέσει περιορισμούς στην αγορά συγκεκριμένων μετοχών.

Ανάμεσα σ’ αυτές ξεχωρίζουν οι μετοχές των GameStop, AMC, Entertainment, BlackBerry, Koss, Express, Nokia, Genius Brands και Naked Brand. Πρόκειται κυρίως, για εταιρείες, οι οποίες είναι ζημιογόνες, με αδύναμες προοπτικές ανάκαμψης.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες πέντε ημέρες, η κόντρα μεταξύ μικρο-επενδυτών και σορτάκηδων έχει «περάσει» και στην αγορά των μετάλλων, με το ασήμι να βρίσκεται σε υψηλό πέντε μηνών, ως απόρροια των μαζικών εντολών αγοράς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News