Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 10:41
BUSINESS & FINANCE

Είναι το ασήμι το «επόμενο GameStop»;

Είναι το ασήμι το «επόμενο GameStop»;

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών αναρριχήθηκε το ασήμι, καθώς το μέταλλο βρίσκεται στο στόχαστρο των ίδιων φόρουμ των social media που εκτίναξαν τη μετοχή της GameStop και άλλες μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης στη Wall Street. 

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του ασημιού ενισχύθηκαν έως και κατά 9,5%, στα 29,47 δολάρια ανά ουγκιά στο Comex, έπειτα από έναν αγοραστικό πυρετό κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, που εκτάθηκε από τις ΗΠΑ έως την Αυστραλία. 

Στο φόρουμ WallStreetBets του Reddit, το ίδιο που προκάλεσε το συνωστισμό των day traders στη μετοχή της GameStop, το ασήμι περιγράφεται σαν «το μεγαλύτερο short στον κόσμο». Οι ερασιτέχνες επενδυτές καλούνται να τοποθετηθούν στα συμβόλαια του μετάλλου, σε ένα trade που στόχο έχει να προκαλέσει ζημιές στα hedge funds, τις επενδυτικές τράπεζες και τα άλλα παραδοσιακά επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν ποντάρει στην πτώση του ασημιού μέσω short θέσεων. «Σκεφτείτε τα κέρδη. Και εάν δεν σας ενδιαφέρουν τα κέρδη, σκεφτείτε τις τράπεζες σαν την JP Morgan που θα καταστρέψετε», γράφει ο χρήστης του Reddit, RocketBoomGo. 

Η εκτίναξη της μετοχής της GameStop αντιμετωπίστηκε από τους traders που την προκάλεσαν σαν μία επανάσταση κατά των μεγάλων θεσμικών επενδυτών. Όμως, είναι αμφίβολο εάν οι day traders του Reddit μπορούν να επαναλάβουν το ίδιο πράγμα στο ασήμι. 

Πρώτα από όλα, η αγορά του ασημιού έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος από την GameStop. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η εταιρεία των καταστημάτων  με βιντεοπαιχνίδια είχε κεφαλαιοποίηση περίπου 1,4 δισ. δολαρίων στα μέσα του Ιανουαρίου, πριν η επενδυτική μανία την οδηγήσει σε 16πλάσια επίπεδα. Όμως,  μόνο το ασήμι που βρίσκεται σε θησαυροφυλάκια του Λονδίνου αξίζει 48 δισ. δολάρια. 

Και άλλωστε, εάν οι επενδυτές του Reddit στοχεύουν σε ένα short squeeze (όπου η εκτίναξη της τιμής θα αναγκάσει τα χαρτοφυλάκια να κλείσουν βιαστικά τις short θέσεις τους, αγοράζοντας μαζικά και άρα εντείνοντας την άνοδο), ίσως να απογοητευτούν. Τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission δείχνουν ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν καθαρή long θέση στο μέταλλο από τα μέσα του 2019. 

Μέχρι στιγμής, πάντως, η αγοραστική μανία στο ασήμι επεκτείνεται και στις μετοχές του κλάδου, με την China Silver Group στο Χονγκ Κονγκ να ενισχύεται έως και κατά 45% και την Silver Mines στην Αυστραλία να κερδίζει 49%. 

Η στροφή των day traders στο ασήμι είχε αρχίσει να φαίνεται από την Τετάρτη, όμως έως την Κυριακή, οι πωλητές ασημιού (σε φυσική μορφή) στην αμερικανική αγορά Apmex δεν μπορούσαν να διεκπεραιώσουν τις παραγγελίες έως το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, λόγω της ζήτησης-ρεκόρ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News