Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 16:31
BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: 25 χρόνια είχε να γίνει τέτοιο short squeeze

Goldman Sachs: 25 χρόνια είχε να γίνει τέτοιο short squeeze

Το μεγαλύτερο short squeeze των τελευταίων 25 ετών βίωσε η Wall Street το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Αυτό ακριβώς το short squeeze (που συμβαίνει όταν η άνοδος μίας μετοχής αναγκάζει όσους έχουν ποντάρει στην πτώση της να κλείσουν εσπευσμένα τα short, αγοράζοντας όσο-όσο τον τίτλο) κορυφώθηκε με τη μανία της GameStop, η οποία υπολογίζεται ότι κόστισε σχεδόν 20 δισ. δολάρια στα hedge funds και τα άλλα χαρτοφυλάκια που την είχαν σορτάρει από τις αρχές του 2021.

Η μετοχή της GameStop εκτινάχθηκε κατά 400% μόνο την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 1.625% κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Ως γνωστόν, το ράλι αυτό πυροδοτήθηκε από τους χρήστες του φόρουμ Wall Street Bets στο Reddit, που έσπρωξαν την GameStop σε δυσθεώρητα ύψη τόσο για να βγάλουν κέρδη όσο και για να «κάψουν» τις παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς.

Το τελευταίο τρίμηνο, το καλάθι των πιο σορταρισμένων μετοχών της Wall Street ανατιμήθηκε κατά 98%, κάτι που σημαίνει ότι αυτό το short squeeze ξεπέρασε εκείνο του 2000 και του 2009.

Για να αγοράσουν τις μετοχές που χρειάζονταν προκειμένου να καλύψουν τα short τους, τα funds αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν άλλες θέσεις τους σε μετοχές, σε όλους τους κλάδους, όπως εξηγεί ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs για τις αμερικανικές αγορές, Ντέιβιντ Κόστιν.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι αυτή η ανεξέλεγκτη δράση των day traders θα μπορούσε να λάβει τέλος εάν παρέμβουν οι ρυθμιστικές αρχές, εάν οι πλατφόρμες για το online trading βάλουν περιορισμούς ή εάν αυτή η κατηγορία των επενδυτών υποστεί σημαντικές απώλειες. «Διαφορετικά, η αφθονία ρευστού στα αμερικανικά νοικοκυριά αναμένεται να συνεχίσει να τροφοδοτεί το μπουμ του trading», σημειώνει ο οίκος.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News