BUSINESS & FINANCE

«Κλειδώνει» το χρονοδιάγραμμα για φορολογικές δηλώσεις και τέλη κυκλοφορίας

«Κλειδώνει» το χρονοδιάγραμμα για φορολογικές δηλώσεις και τέλη κυκλοφορίας

Έναν «καθαρό διάδρομο» εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων που ουσιαστικά θα καθιστά αχρείαστες τις παρατάσεις -πρακτική δεκαετιών για την Ελλάδα- θα επιδιώξει να δημιουργήσει από φέτος το υπουργείο Οικονομικών. Η αρχή θα γίνει με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πριν από λίγο μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι αλλάζει το χρονοδιάγραμμα και πλέον οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι γνωστό ότι υποβάλλονται μέχρι το τέλος Ιουλίου. Ο κ. Χατζηδάκης έβαλε… στοίχημα ότι δεν δοθεί παράταση κάτι που σημαίνει ότι τα 8,9 εκατομμύρια των φορολογουμένων έχουν χρονικό περιθώριο από αυτή την εβδομάδα (σ.σ εντός της εβδομάδας και πιθανότατα όχι σήμερα η ενεργοποίηση της πλατφόρμας του Taxis) θα μπορούν να κάνουν τη δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου πληρώνοντας την ίδια ημέρα και την 1η δόση του φόρου εισοδήματος.

Έτσι, οι φορολογούμενοι θα έχουν από τώρα μπροστά τους τα δεδομένα: υποβολή έως τέλος Ιουλίου, πληρωμή από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο και επιστροφή φόρου (αν συντρέχει λόγος) μέσα σε λίγες εβδομάδες από την υποβολή της δήλωσης αρκεί να μην υπάρχει άλλη βεβαιωμένη οφειλή ώστε να συντρέχουν λόγοι συμψηφισμού.

Αντίστοιχο καθαρό διάδρομο θέλει το υπουργείο Οικονομικών και για τα τέλη κυκλοφορίας. Η προθεσμία πληρωμής θα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου χωρίς παρατάσεις. Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι όσοι πληρώνουν εκπόθεσμα, δεν θα επιβαρύνονται από την 1η στιγμή με το διπλάσιο ποσό των τελών. Θα ψηφιστεί μια κλίμακα που θα συνδέει το ύψος του προστίμου με τη διάρκεια της καθυστέρησης. Μικρό πρόστιμο για τις πρώτες ημέρες και ισόποσο των τελών κυκλοφορίας πρόστιμο αν η καθυστέρηση ξεπερνά του 2 μήνες. Έτσι, δεν θα ανοίγει ούτε τα Χριστούγεννα η συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα των τελών κυκλοφορίας.

Το 3ο όχι σε παράταση του υπουργού Οικονομικών αφορούσε και πάλι τα POS. Στο τέλος Απριλίου τα χρονικά περιθώρια εκπνέουν και στις 2 Μαΐου η ΑΑΔΕ θα εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα διαχειριστεί την κάθε περίπτωση. Τι θα συμβαίνει δηλαδή αν η διασύνδεση δεν έχει επιτευχθεί χωρίς όμως υπαιτιότητα του φορολογούμενου κλπ.

Διαβάστε επίσης: 

Κ. Χατζηδάκης: Εντός της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

«Αποκαλυπτήρια» για το τεκμαρτό εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων

Στην τελική ευθεία για τις φορολογικές δηλώσεις – Ανοίγει η πλατφόρμα το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News