Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 12:01
BUSINESS & FINANCE

Έρχονται τα χριστουγεννιάτικα ραβασάκια της εφορίας

Έρχονται τα χριστουγεννιάτικα ραβασάκια της εφορίας

Εκτός από κοινωνικά επιδόματα, δώρα και παροχές, ο Δεκέμβριος φέρνει και… ραβασάκια από τις φορολογικές αρχές. Με το κλείσιμο του έτους ωθούμαστε και στην παραγραφή εκκρεμών υποθέσεων γι’ αυτό και είθισται η εφορία να ξεσκονίζει τα αρχεία της για να προλάβει την απώλεια εσόδων.

Μέσα στις επόμενες ώρες θα σταλούν νέες ειδοποιήσεις σε περίπου 90.000 οδηγούς οι οποίοι εμφανίζονται να μην έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2018. Η υπόθεση με την ειδοποίηση αυτών των φορολογούμενων πήρε άλλη διάσταση τα προηγούμενα 24ωρα καθώς εκ παραδρομής, κάποιοι από τους οφειλέτες είδαν στα email τους τα στοιχεία με τα username και τα ονοματεπώνυμα άλλων φορολογουμένων (σ.σ από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι δεν έχουν διαρρεύσει κωδικοί πρόσβασης και άλλα ευαίσθητα δεδομένα). Η ουσία λοιπόν παραμένει: οι 90.000 οδηγοί θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη μαζί βεβαίως με τις ανάλογες προσαυξήσεις.

Εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, ο κατάλογος των ειδοποιητηρίων περιλαμβάνει:

1.      Φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις από το 2017 και μετά (π.χ δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών κλπ, δηλώσεις ΦΠΑ).  

2.      Μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν δηλώσει αναδρομικά ποσά αποδοχών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω του «όγκου» των αναδρομικών είναι και περισσότερα τα περιστατικά φορολογουμένων που έχουν ξεχάσει να στείλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις.

3.      Ιδιοκτήτες ακινήτων που εμφανίζουν χαμηλότερα εισοδήματα από ενοίκια στις φορολογικές τους δηλώσεις συγκριτικά με τα ποσά που αναγράφονται στα μισθωτήρια συμβόλαια.

Επειδή με την αλλαγή του χρόνου επέρχεται παραγραφή υποθέσεων, τα ειδοποιητήρια θα φτάσουν στους φορολογούμενους (είτε με ειδοποίηση στη μερίδα του Taxis είτε με email) πριν αλλάξει ο χρόνος. Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει τα σημειώματα με πρόστιμα καλούνται να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.

Διαβάστε επίσης: 

Μπαίνουν παντού POS από τη νέα χρονιά – Όλη η απόφαση

Μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε νομικό πρόσωπο; Ποια εμπόδια βάζει το νέο φορολογικό

17 Ερωτήσεις – Απαντήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News