Business & Finance Πέμπτη 30/11/2023, 16:03
BUSINESS & FINANCE

Μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε νομικό πρόσωπο; Ποια εμπόδια βάζει το νέο φορολογικό

Μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε νομικό πρόσωπο; Ποια εμπόδια βάζει το νέο φορολογικό

Η «ιδέα» του να μετατρέψει κάποιος την ατομική του επιχείρηση σε νομικό πρόσωπο προκειμένου να απαλλαγεί από το ελάχιστο εισόδημα της εφορίας ήδη έχει πέσει στο τραπέζι μετά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου. Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Πρώτον, όπως προκύπτει από την τελική διατύπωση του νόμου, τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν μείωση στο τέλος επιτηδεύματος. Το ποσό παραμένει κανονικά στα 800 ευρώ για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερους από 200.000 κατοίκους και στα 1.000 ευρώ για τις εταιρείες στις μεγαλύτερες πόλεις (και ουσιαστικά στα μεγάλα αστικά κέντρα).

Δεύτερον, τα νομικά πρόσωπα έχουν φορολογικό συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ σε αντίθεση με τις ατομικές επιχειρήσεις που φορολογούνται με συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, με συντελεστή 22% για τα επόμενα 10.000 ευρώ και στη συνέχεια με ακόμη υψηλότερους συντελεστές που φτάνουν έως και το 44%.

Εισφορά αλληλεγγύης πλέον δεν υπάρχει οπότε πρέπει να καταλάβει ο έχων ατομική επιχείρηση ότι για να τον συμφέρει η μετατροπή σε προσωπική εταιρεία, θα πρέπει τα κέρδη του να είναι περισσότερα από 35.000 ευρώ. Είναι πολύ μεγάλο το νούμερο για να προκύψει με την εφαρμογή του μηχανισμού υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος.  Ελάχιστο εισόδημα 35.000 ευρώ θα έχουν μόνο οι ατομικές επιχειρήσεις με πολύ προσωπικό και αυξημένο τζίρο.

Υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη: το νομοσχέδιο ορίζει ότι το ελάχιστο εισόδημα μπορεί να εφαρμοστεί και σε μονοπρόσωπο νομικό πρόσωπο αν κριθεί ότι η μετατροπή έγινε με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή του ελάχιστου εισοδήματος. Δηλαδή, μπορεί να θεωρηθεί ότι παρά τη μετατροπή, εξακολουθεί να εφαρμόζεται το ελάχιστο εισόδημα. 

Διαβάστε επίσης: 

17 Ερωτήσεις – Απαντήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο

Το τελικό σχέδιο στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

Τα τρία εισοδήματα και οι τρεις επιλογές 700.000 αυτοαπασχολούμενων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News