Business & Finance Τρίτη 23/04/2024, 11:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Νομοθετική ρύθμιση για μείωση 50% των προμηθειών στα POS για μικρά ποσά

Κ. Χατζηδάκης: Νομοθετική ρύθμιση για μείωση 50% των προμηθειών στα POS για μικρά ποσά

(upd) Εντός της εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως γνωστοποίησε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνεται έως το τέλος Ιουνίου ενώ ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δε θα δοθεί παράταση.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι δεν θα δοθεί παράταση στη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών και πρόσθεσε ότι στις 2 Μαΐου θα εκδοθεί εγκύκλιος με όλες τις λεπτομέρειες.

Συμπλήρωσε ότι η εφορία ξεκίνησε να ειδοποιεί τους 25.000 «εξαφανισμένους» που δεν έχουν κλείσει ραντεβού και πως ήδη έχουν μπει πρόστιμα.

Μείωση προμηθειών στα POS 

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι με νομοθετική ρύθμιση έρχεται μείωση στο 50% των χρεώσεων των τραπεζών στα POS, λέγοντας ότι είναι μεγάλη η χρέωση στα μικρά ποσά, έως 10 ευρώ. Συγκεκριμένα, η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη στη Βουλή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ήταν δίκαιες οι αντιδράσεις επαγγελματιών από διαφόρους κλάδους, περίπτερα, τα ταξί κ.λπ. και αυτό διότι επιβαρύνονταν με προμήθειες 1%, ακόμα και για συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ.

Ανέφερε ότι αυτές οι προμήθειες, θα περιοριστούν στο μισό, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που επιβάλλουν προμήθειες (τράπεζες, πάροχοι και σχήματα πληρωμών), σημειώνοντας ότι οι τράπεζες ήταν οι πιο «εύκολες» στη σχετική συζήτηση και ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα μπει πλαφόν 0,5% για συναλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων (μίνι μάρκετ, περίπτερα, ταξί κ.λπ.) και δεν θα αφορά το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Και με βάση τα παραπάνω δεδομένα, όπως σημείωσε ο Κ. Χατζηδάκης και προκειμένου να λήξει το ζήτημα και να μην «σέρνονται» οι συζητήσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News