Business & Finance Δευτέρα 22/04/2024, 08:27
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

«Αποκαλυπτήρια» για το τεκμαρτό εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων

«Αποκαλυπτήρια» για το τεκμαρτό εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων

Μετά την ψήφιση του νόμου που φέρνει τις αλλαγές στον κώδικα φορολογικών διαδικασιών και την έκδοση της υπουργικής απόφασης για το περιεχόμενο του Ε3 -εκκρεμεί πλέον και η αντίστοιχη για το Ε1- είναι θέμα  ωρών πλέον η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μπορεί οι φορολογούμενοι και οι λογιστές τους να μην ασχοληθούν από τώρα -άλλωστε θα ανακοινωθεί παράταση για το τέλος Ιουλίου- όμως θα έχουν τη δυνατότητα, πληκτρολογώντας τους κωδικούς του Taxis να διαπιστώσουν τι γνωρίζει η εφορία γι’ αυτούς. Το 2024, θα είναι η χρονιά με τα περισσότερα προσυμπληρωμένα στοιχεία από οποιαδήποτε άλλη χρονιά καθώς πλέον μπαίνει στο «παιχνίδι» και το Ε3 με δεδομένα που έχουν συσσωρευτεί στην πλατφόρμα του my data.

Αναφέρει η απόφαση για το νέο Ε3: «Στην κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογικού έτους 2023 (έντυπο Ε3), η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προσυμπληρώνει κατηγορίες εσόδων και εξόδων με ποσά στους σχετικούς κωδικούς των αντίστοιχων πινάκων βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ της ΑΑΔΕ και του χαρακτηρισμού αυτών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις. Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ, όλα τα έξοδα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 585 («Διάφορα Λειτουργικά Έξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 του σχετικού Υποπίνακα. Η ορθή και ακριβής συμπλήρωση του Εντύπου Ε3 συνιστά υποχρέωση και ευθύνη του φορολογούμενου. Η προσυμπλήρωση των κωδικών του Εντύπου Ε3 έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση του φορολογουμένου και δεν είναι δεσμευτική για αυτόν. Τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς του εντύπου Ε3 δύνανται να τροποποιούνται από τον φορολογούμενο».

Αυτό φυσικά, ισχύει για φέτος. Όσο θα προχωράει η εφαρμογή του Mydata, τόσο πιο «δεσμευτικά» θα γίνονται τα στοιχεία στη φορολογική δήλωση με τελικό στόχο να είναι «κλειδωμένα».

Αυτό που «καίει» φέτος, είναι η αποκάλυψη των ελάχιστων τεκμαρτών εισοδημάτων. Η ΑΑΔΕ αναμένεται ότι θα αναλάβει να υπολογίσει το ποσό που αντιστοιχεί σε καθέναν από τους 700-750.000 φορολογούμενους που υπάγονται στον νέο νόμο και μάλιστα  παρουσιάζοντας όλα τα αναλυτικά βήματα που καταλήγουν στο αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα το οποίο θα φέρει και περισσότερο φόρο καθώς με βάση τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον το 57% των αυτοαπασχολούμενων θα παραλάβει ένα εκκαθαριστικό με το οποίο θα καλείται να πληρώσει φόρο από 1000 έως 3000 ευρώ, ποσό αυξημένο ακόμη και κατά περισσότερα από 1000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. 

Διαβάστε επίσης: 

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η αμφισβήτηση των τεκμηρίων – Τα βήματα

Μεταπασχαλινή η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

ΑΑΔΕ: Πώς θα αναβιώσουν χιλιάδες χαμένες ρυθμίσεις – Η διαδικασία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News