Business & Finance Τετάρτη 17/04/2024, 07:44
BUSINESS & FINANCE

Μεταπασχαλινή η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Μεταπασχαλινή η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Το «κεφάλαιο» φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει για τους φορολογούμενους και τους λογιστές τους μετά το Πάσχα ενώ η παράταση στην προθεσμία υποβολής τους είναι γεγονός πριν καν σηκωθεί η αυλαία για τη φετινή διαδικασία, η οποία αναμένεται να αποδώσει στο κράτος τους περισσότερους φόρους τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: ενώ πέρυσι η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε από το τέλος Μαρτίου, φέτος συμπληρώνεται και το 20ήμερο του Απριλίου και ακόμη δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα στο Taxis. Στην ΑΑΔΕ περιμένουν την ψήφιση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ο οποίος αφορά και στην διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (σ.σ αυτόματη εκκαθάριση, έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή φόρου, καθορισμός δόσεων κλπ).

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η ΑΑΔΕ θα περιμένει να πάρει ΦΕΚ ο νέος νόμος, θα ανοίξει την πλατφόρμα αρκετά κοντά χρονιά στην Μεγάλη Εβδομάδα και πλέον όλοι θα αρχίσουν να ασχολούνται μετά τις 7 Μαΐου. Στο υπουργείο Οικονομικών το γνωρίζουν γι’ αυτό και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών έσπευσε να ξεκαθαρίσει από χθες ότι θα υπάρξει παράταση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Την τοποθέτησε χρονικά για μετά τα μέσα Ιουλίου αλλά πλέον όλα συγκλίνουν στο ότι θα επαναληφθεί το περυσινό «έργο» με ολοκλήρωση της διαδικασίας στο τέλος Αυγούστου.

Όσον αφορά στην πληρωμή, με τα σημερινά δεδομένα προβλέπονται 8 μηνιαίες δόσεις από το τέλος Ιουλίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2025. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι θα δοθεί και φέτος η δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης έως το τέλος Αυγούστου ενώ μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα μπορεί να γίνει και η εφάπαξ πληρωμή του φόρου για να εξασφαλιστεί η έκπτωση του 3% η οποία πλέον «μονιμοποιείται».

Με βασικές αλλαγές την ενεργοποίηση του νέου συστήματος υπολογισμού του φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους, τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος αλλά και τα «εγκαίνια» του συστήματος αυτόματης εκκαθάρισης των δηλώσεων για όσους έχουν εισοδήματα μόνο από μια πηγή (π.χ μισθό ή σύνταξη), το υπουργείο Οικονομικών έχει ρίξει μεγάλο βάρος στη φετινή διαδικασία εκκαθάρισης. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, έχει προβλεφθεί ότι θα αποτελέσει μια από τις βασικές «πηγές» αύξησης των φορολογικών εσόδων. Πράγματι, μόνο στους αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να βεβαιωθεί ποσό κατά τουλάχιστον 700-800 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι λόγω του ελάχιστου εισοδήματος. Από εκεί και πέρα, πιθανότητες να πληρώσουν περισσότερα έχουν και αυτοί που παρουσιάζουν εισοδήματα από δύο πηγές. 

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί μειώνονται οι δικαιούχοι φορο-εκπτώσεων και κοινωνικών επιδομάτων

ΥΠΕΘΟ: Στη Βουλή το ν/σ για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας – Όλες οι αλλαγές

Οι νέες ημερομηνίες για φορολογικές δηλώσεις και εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News