Business & Finance Δευτέρα 8/04/2024, 20:08
BUSINESS & FINANCE

Γιατί μειώνονται οι δικαιούχοι φορο-εκπτώσεων και κοινωνικών επιδομάτων

Γιατί μειώνονται οι δικαιούχοι φορο-εκπτώσεων και κοινωνικών επιδομάτων

Σε πτωτική τροχιά έχει μπει ο αριθμός των δικαιούχων είτε φορολογικών εκπτώσεων είτε κοινωνικών επιδομάτων και ο λόγος είναι καθαρά… φορολογικός. Με την υποβολή μάλιστα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η μείωση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη για δύο ουσιαστικούς λόγους: θα αποτυπωθεί στη φορολογική δήλωση το νέο αυξημένο εισόδημα του 2023 (σ.σ πέρυσι είχαμε αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές, μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού) αλλά και το «θεωρητικό» εισόδημα που προκύπτει από τη θέσπιση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο θα περιορίζονται ή θα χάνονται τα κοινωνικά επιδόματα είναι ότι -προς το παρόν τουλάχιστον- ενώ τα ονομαστικά εισοδήματα αυξάνονται (σ.σ φέτος το εισόδημα που θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις θα προσεγγίσει ύστερα από πολλά χρόνια τα 100 δισ. ευρώ), τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα.

Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους, η απώλεια επιδομάτων έχει προϋπολογιστεί καθώς η αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος (το οποίο και λαμβάνεται υπόψη) θα είναι απότομη.

Κυρίως, θα «χαθούν» επιδόματα τέκνων (είτε ολοκληρωτικά ή θα μεταβούν οι δικαιούχοι σε κλίμακα με χαμηλότερο ποσό), εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ, επιδόματα θέρμανσης κλπ καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια των συγκεκριμένων επιδομάτων είναι πολύ κοντά στα όρια του κατώτατου μισθού.

Τρόπος να αποφευχθεί η απώλεια είναι η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων κάτι όμως που αντιμετωπίζεται με μεγάλο σκεπτικισμό ακριβώς λόγω του δημοσιονομικού κόστους… 

Διαβάστε επίσης: 

Στόχος για δηλωθέντα εισοδήματα 100 δισ. σε δύο χρόνια

Η άλλη όψη της αυτόματης συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων

ΑΑΔΕ: Ετοιμες δηλώσεις για ένα εκατ. φορολογουμένους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News