Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 08:40
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Έως 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024

Έως 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024

Προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων προκειμένου να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2024 ή να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες. Τα τέλη έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και οι ιδιοκτήτες μπορούν είτε με κωδικούς Taxisnet είτε απλώς με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ τους να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια και να εξοφλήσουν. Οπως και το περυσινό έτος, τα τέλη διατηρούνται στα ίδια επίπεδα και δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει πρόθεση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να τα τροποποιήσει. Η πληρωμή των τελών μπορεί να γίνει στις τράπεζες ή μέσω e-banking ή μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στα καταστήματα των τραπεζών. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.

Οσοι ξεχάσουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή παρέλθει η προθεσμία, θα πληρώσουν έως και το διπλό ποσό. Συγκεκριμένα: πρόστιμο ισόποσο των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ., πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. Μηδενικό πρόστιμο αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι κάτω από 30 ευρώ.

Οσοι αποφασίσουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η δήλωση υποβάλλεται ψηφιακά στην πλατφόρμα MYCAR της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι όσοι θέσουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να αφαιρέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν θέσει τα οχήματά τους σε ακινησία θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο εάν εντοπιστούν να τα χρησιμοποιούν. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται σε 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News