Business & Finance Κυριακή 28/01/2024, 18:40
BUSINESS & FINANCE

Holcim: Απόσχιση της θυγατρικής στις ΗΠΑ – Στόχος η είσοδος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Η ελβετική κατασκευάστρια εταιρεία δομικών υλικών όρισε επίσης τον επικεφαλής της στην Ευρώπη, Miljan Gutovic, ως διευθύνοντα σύμβουλο.

Holcim: Απόσχιση της θυγατρικής στις ΗΠΑ – Στόχος η είσοδος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Η Holcim Ltd., η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο, δήλωσε την Κυριακή ότι σχεδιάζει να διαχωρίσει την ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρησή της στη Βόρεια Αμερική ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την εισαγωγή της το επόμενο έτος στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ.

Η ελβετική κατασκευάστρια εταιρεία δομικών υλικών όρισε επίσης τον επικεφαλής της στην Ευρώπη, Miljan Gutovic, ως διευθύνοντα σύμβουλο. Θα αντικαταστήσει τον Jan Jenisch, ο οποίος θα παραμείνει πρόεδρος. Η μετακίνηση των διευθυντικών στελεχών ισχύει από την 1η Μαΐου.

Μια αποτίμηση άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να πετύχει η εταιρεία μετά την απόσχισή της είναι στο «σωστό πλαίσιο» για τη μονάδα, δήλωσε ο Jenisch σε τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση. Οι μετοχές της Holcim σημείωσαν άνοδο 38% πέρυσι, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 τον Δεκέμβριο. Έκλεισαν την Παρασκευή στα 64,20 φράγκα.

Η απόσχιση «θα πρέπει να είναι μια κίνηση που δημιουργεί πολύ μεγάλη αξία από την πλευρά μας για τους μετόχους μας», δήλωσε ο Jenisch στους δημοσιογράφους. «Τώρα δημιουργούμε δύο ανεξάρτητους πρωταθλητές».

Ο διαχωρισμός ολοκληρώνει μια περίοδο εξαγορών σε όλο τον κόσμο για τη Holcim με έδρα το Ζουγκ της Ελβετίας, που προκλήθηκε από τα διαφορετικά ρυθμιστικά καθεστώτα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Η Βόρεια Αμερική αντιπροσώπευε 11 δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων πέρυσι, σύμφωνα με τον Jenisch. Το 2022, η περιοχή παρήγαγε περισσότερο από το ένα τρίτο των εσόδων της εταιρείας.

Η αγορά των ΗΠΑ αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς οι κατασκευαστές αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη χρόνια έλλειψη μονοκατοικιών και να ανταποκριθούν στις ρυθμιστικές πιέσεις για πιο ενεργειακά αποδοτικά κτίρια. Η μονάδα επεκτάθηκε μέσω μιας εκστρατείας εξαγορών που διεύρυνε την προσφορά της σε οικοδομικά υλικά. 

Η εισαγωγή του 100% της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναμένεται να διαρκέσει περίπου 15 μήνες, δήλωσε ο Jenisch. Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, κάθε μέτοχος της Holcim θα αποκτήσει μετοχές μετά τη συναλλαγή -μία στις ευρωπαϊκές δραστηριότητες και μία στις ΗΠΑ.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ελβετία: Η Holcim σχεδιάζει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της στη Β. Αμερική

To comeback του Μανχάταν: Αγοραστές με μετρητά κάνουν deals στα ακριβά ακίνητα

Ντάιμον: Εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς την οικονομία των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News