Business & Finance Σάββατο 27/01/2024, 22:07
BUSINESS & FINANCE

Ελβετία: Η Holcim σχεδιάζει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της στη Β. Αμερική

Ελβετία: Η Holcim σχεδιάζει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της στη Β. Αμερική

Η ελβετική πολυεθνική Holcim Ltd. βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της στη Βόρεια Αμερική (με αποτίμηση πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε η Wall Street Journal.

Η συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σημειώνει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται  άτομα με γνώση των σχεδίων που έχουν ζητήσει να μείνουν ανώνυμα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εταιρεία μπορεί να επιτύχει την αναμενόμενη αποτίμηση, πρόσθεσε η WSJ. 

Η Holcim που έχει παρουσία σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα μέσω της ΑΓΕΤ Ηρακλής, είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές οικοδομικών υλικών, όπως το τσιμέντο, στη Βόρεια Αμερική. Η περιοχή αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τρίτο των εσόδων της εταιρείας το 2022 και επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς μέσω μιας σειράς εξαγορών. Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Jan Jenisch, η Holcim συμφώνησε πέρυσι να αγοράσει την Duro-Last Inc., έναν αμερικανικό κατασκευαστή συστημάτων εμπορικών στεγών, σε μια συμφωνία αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και απέκτησε τη μονάδα Firestone Building Products της Bridgestone Corp. το 2021 έναντι 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η Holcim δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού της έκθεσης. Οι μετοχές έχουν αλλάξει ελάχιστα τα τελευταία 10 χρόνια και σήμερα διαπραγματεύονται σε 64,2 ελβετικά φράγκα η κάθε μία, αποτιμώντας τη συνολική επιχείρηση σε 37 δισεκατομμύρια φράγκα (43 δισεκατομμύρια δολάρια).  

Ένας διαχωρισμός θα επέτρεπε στη Holcim να εισάγει τελικά τη βορειοαμερικανική θυγατρική της στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, ανέφερε η WSJ. Αυτό θα προσέφερε ενδεχομένως μια πιο ελκυστική αποτίμηση, επιτρέποντας στην εταιρεία να χρηματοδοτήσει μελλοντικές εξαγορές χρησιμοποιώντας ίδιες μετοχές. 

Η CRH Plc, μια αντίπαλη κατασκευάστρια οικοδομικών υλικών με έδρα το Δουβλίνο, μετά την εισαγωγή της στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο είδε τις μετοχές της να έχουν ανέβει περίπου 24% από τότε. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, WSJ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News