Business & Finance Τετάρτη 17/01/2024, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάιμον: Εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς την οικονομία των ΗΠΑ

Ντάιμον: Εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς την οικονομία των ΗΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, δήλωσε ότι παραμένει επιφυλακτικός ως προς την οικονομία των ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια εξαιτίας ενός συνδυασμού οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων.

«Έχετε όλες αυτές τις πολύ ισχυρές δυνάμεις που θα μας επηρεάσουν το ’24 και το ’25», είπε ο Ντάιμον από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Η Ουκρανία, η τρομοκρατική δραστηριότητα στο Ισραήλ και η Ερυθρά Θάλασσα, η ποσοτική σύσφιξη, την οποία εξακολουθώ να αμφισβητώ αν καταλαβαίνουμε πώς ακριβώς λειτουργεί. Η ποσοτική σύσφιξη αναφέρεται σε κινήσεις της Federal Reserve να μειώσει τον ισολογισμό της και να χαλιναγωγήσει προηγούμενες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων», είπε ο Ντάιμον.

Ο Ντάιμον εμφανίζεται επιφυλακτικός τα τελευταία χρόνια, παρά τα κέρδη ρεκόρ της JPMorgan, της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ και τη σχετικά ανθεκτική αμερικανική οικονομία. Παρά τη διαβρωτική επίδραση του πληθωρισμού, ο Αμερικανός καταναλωτής παρέμεινε υγιής χάρη στα υψηλά επίπεδα απασχόλησης και της αποταμίευσης της εποχής της πανδημίας.

Κατά την άποψη του Ντάιμον, η σχετικά δυναμική χρηματιστηριακή αγορά των τελευταίων μηνών έχει καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν. Ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 19% το περασμένο έτος και δεν απέχει πολύ από τα ιστορικά υψηλά του.

«Πιστεύω ότι είναι λάθος να υποθέσουμε ότι όλα είναι αρνητικά. Όταν τα χρηματιστήρια είναι ανοδικά, είναι σαν αυτό το μικρό φάρμακο που όλοι νιώθουμε ότι είναι απλά υπέροχο. Αλλά θυμηθείτε, είχαμε τόση δημοσιονομική νομισματική τόνωση, οπότε είμαι λίγο πιο επιφυλακτικός».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σάλομον, ανέφερε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να συμμεριστεί τις προσδοκίες των αγορών για επτά μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Ενώ το περιβάλλον της αγοράς εξαιρουμένων των γεωπολιτικών ζητημάτων «διαγράφεται καλύτερο σήμερα» από ό,τι πριν από ένα χρόνο, τον προβληματίζει η άνοδος των επιπέδων χρέους των ΗΠΑ. «Ανησυχώ πολύ για το αυξανόμενο χρέος. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα κινδύνου που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να το υπολογίσουμε, απλώς μπορεί να μην συμβεί τους επόμενους έξι μήνες», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Ντάιμον έχει κάνει μερικές από τις πιο ζοφερές προβλέψεις: Το 2022, προειδοποίησε τους επενδυτές για έναν οικονομικό «τυφώνα» που έρχεται λόγω της ποσοτικής σύσφιξης και της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Σήμερα Τετάρτη συζήτησε τις απόψεις του για την Ουκρανία, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τη μετανάστευση, τα εμπορικά ακίνητα και το bitcoin.

«Πρέπει να διδάξουμε στον αμερικανικό λαό ότι πρόκειται για την ελευθερία και τη δημοκρατία για τον ελεύθερο κόσμο, και αυτός είναι ο λόγος που δίνεται η μάχη», είπε ο Ντάιμον για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News