Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 13:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IIF: «Τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα» το παγκόσμιο χρέος

IIF: «Τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα» το παγκόσμιο χρέος

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα επίπεδα-ρεκόρ του παγκόσμιου χρέους έκρουσε για άλλη μία φορά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), αυτή τη φορά διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου, Tim Adams. Στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Adams τόνισε πως πρόκειται για «τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα» και απηύθυνε έκκληση προς τους αρμόδιους αξιωματούχους να το διευθετήσουν.

«Έχουμε πρόβλημα χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στη σύγχρονη ιστορία εν καιρώ ειρήνης και αφορά επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κυβερνήσεις και περιφέρειες», τόνισε ο Adams στο CNBC.

«Έχουμε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα παντού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Έχουμε έλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε νηφαλιότητα και πρέπει να προσέξουμε πώς θα βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του IIF, το παγκόσμιο χρέος έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 307,4 τρισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2023, ενώ η αναλογία χρέους/ΑΕΠ στις αναδυόμενες αγορές άγγιξε ιστορικό υψηλό. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2023, το χρέος υπολογίζεται πως άγγιξε τα 310 τρισ.

«Ανησυχώ για τις γεωπολιτικές εντάσεις κάθε μέρα. Πιστεύω ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ερωτώμενος για τον πιθανό αντίκτυπο των υψηλών επιπέδων χρέους ενόψει επικείμενης μείωσης του κόστους δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες, ο Adams δήλωσε ότι «έχει σημασία λόγω δημογραφικού. Έχουμε πληθυσμό που γερνά σε τόσο πολλά μέρη του κόσμου, από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία».

«Οφείλουμε να χτίσουμε αυτή τη δυνατότητα και προχωρώντας να έρθουμε αντιμέτωποι με το υψηλό χρέος που εκκρεμεί. Και αυτό γίνεται εν καιρό ειρήνης, επομένως η ερώτηση είναι πώς θα το κάνουμε γρήγορα και έξυπνα. Ωστόσο, όλοι πρέπει να εστιάσουμε στις δημοσιονομικές ανισορροπίες», τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

IIF: Συναγερμός για τα χρέη – Αυξήθηκαν κατά 100 τρισ. δολάρια σε μία δεκαετία

Χρέος 88 τρισ. και «τσουνάμι» εκλογών: Οι προκλήσεις στο τραπέζι του Νταβός

Νταβός: «Επισφαλής» η φετινή χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, λέει έρευνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News