Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 22:00
ΒUSINESS & FINANCE

Banque Pictet: Απέκρυψε από την αμερικανική εφορία 5,6 δισ. δολάρια από χρήματα Αμερικανών

Banque Pictet: Απέκρυψε από την αμερικανική εφορία 5,6 δισ. δολάρια από χρήματα Αμερικανών

Μεγάλη ελβετική τράπεζα παραδέχτηκε ότι συνωμότησε με αμερικανούς φορολογούμενους και άλλους για να κρύψει πάνω από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης τη Δευτέρα.

Η Banque Pictet, το τμήμα ιδιωτικών τραπεζών του 218χρονου ομίλου Pictet, θα πληρώσει περίπου 122,9 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση και κυρώσεις ως μέρος μιας συμφωνίας με Αμερικανούς εισαγγελείς.

Μεταξύ 2008 και 2014, η τράπεζα είχε 1.637 λογαριασμούς για λογαριασμό Αμερικανών πελατών, οι οποίοι συλλογικά απέφευγαν περίπου 50,6 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στις ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο. 

Οι ίδιοι οι λογαριασμοί κατείχαν περισσότερα από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από φορολογούμενους των ΗΠΑ που διαχειριζόταν η τράπεζα κατά τη σχετική περίοδο.

Εάν η τράπεζα συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας της, το υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε να αναβάλει τη δίωξη για τρία χρόνια και στη συνέχεια να απορρίψει την κατηγορία της εγκληματικής συνωμοσίας για εξαπάτηση της αμερικανικής εφορίας. 

Ως μέρος της συμφωνίας, η τράπεζα συμφώνησε επίσης να συνεργαστεί με συνεχείς έρευνες για κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Η εξάλειψη των οικονομικών παραβάσεων παραμένει προτεραιότητα για αυτό το Γραφείο», δήλωσε ο Damian Williams, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, σε δήλωση.

«Ενθαρρύνουμε τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έρθουν σε εμάς για να αναφέρουν τις παρανομίες πριν έρθουμε εμείς σε εσάς», πρόσθεσε.

Ο όμιλος Pictet επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία ακολουθεί την «εκτεταμένη συνεργασία του με τις αρχές των ΗΠΑ, σε πλήρη συμμόρφωση με την ελβετική νομοθεσία».

«Η Pictet είναι στην ευχάριστη θέση να επιλύσει αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Ο όμιλος Pictet βοήθησε πελάτες να αποφύγουν τους φόρους των ΗΠΑ ανοίγοντας, διατηρώντας και αποκρύπτοντας αδήλωτους λογαριασμούς για αυτούς, κατηγόρησαν οι εισαγγελείς. Η τράπεζα χρησιμοποίησε «μια ποικιλία μέσων» για να κρύψει αυτούς τους λογαριασμούς.

Διατηρούσε στην τράπεζα αλληλογραφία που σχετίζεται με λογαριασμούς πελατών, αντί να τα στέλνει στους πελάτες στις ΗΠΑ, προκειμένου να «βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα έγγραφα που αντικατοπτρίζουν την ύπαρξη των λογαριασμών παρέμεναν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και πέρα από την εμβέλεια των φορολογικών αρχών των ΗΠΑ».

Επίσης, δημιούργησε και χειριζόταν υπεράκτιες οντότητες που «δεν είχαν επιχειρηματικό σκοπό, αλλά υπήρχαν αποκλειστικά και μόνο για να βοηθήσουν τους φορολογούμενους-πελάτες του ομίλου Pictet στις ΗΠΑ να κρύψουν τους υπεράκτιους λογαριασμούς και τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ».

Ο όμιλος Pictet διατηρούσε περίπου 529 υπεράκτιες οντότητες για τους εν λόγω λογαριασμούς των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του σχετικού χρονικού πλαισίου.

Ο όμιλος βοήθησε επίσης τους πελάτες που φοροδιαφεύγουν από τις ΗΠΑ να διατηρήσουν τα αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό μεταφέροντας κεφάλαια από αδήλωτους λογαριασμούς σε λογαριασμούς που φαινόταν ότι κατέχονταν από πελάτες εκτός ΗΠΑ.

Αυτοί οι λογαριασμοί εξακολουθούσαν να ελέγχονται αποτελεσματικά από τους φορολογούμενους-πελάτες των ΗΠΑ μέσω «πλασματικών δωρεών», σύμφωνα με το υπουργείο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News