Business & Finance Τετάρτη 3/01/2024, 12:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To comeback του Μανχάταν: Αγοραστές με μετρητά κάνουν deals στα ακριβά ακίνητα

To comeback του Μανχάταν: Αγοραστές με μετρητά κάνουν deals στα ακριβά ακίνητα

Οι τιμές των κατοικιών στο Μανχάταν αυξήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο κυρίως εξαιτίας της ζήτησης για ακριβά ακίνητα αλλά και των χαμηλότερων επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, παράγοντες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ευρύτερη ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας το 2024.

Η μέση τιμή των αγοραπωλησιών ανήλθε στα 1,16 εκατ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, αυξημένη κατά 5,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τον εκτίμηση της Miller Samuel Inc. και τη μεσιτική εταιρεία Douglas Elliman Real Estate. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια αύξηση από το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών. 

Οι πωλήσεις ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω αυξήθηκαν κατακόρυφα το τέταρτο τρίμηνο, παρότι ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε. Μάλιστα, σε μια περίοδο κατά την οποία τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σκαρφάλωναν προς το 8%, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αγοραστών του Μανχάταν πλήρωσαν με μετρητά. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η Miller Samuel άρχισε να παρακολουθεί τη μέτρηση αυτή το 2014.

To comeback του Μανχάταν: Αγοραστές με μετρητά κάνουν deals στα ακριβά ακίνητα-1

Ωστόσο, η αγορά ενδέχεται να έχει ήδη αρχίσει να στρέφεται προς την κατεύθυνση των ενυπόθηκων δανείων. Το κόστος χρηματοδότησης έχει μειωθεί απότομα τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς οι traders ελπίζουν ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Τα συμβόλαια αγοράς κατοικιών στο Μανχάταν -ένας πιο ακριβής δείκτης της ζήτησης σε σύγκριση με τις πωλήσεις- αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας πορείας κατά την οποία τα χαμηλότερα επιτόκια θα φέρουν περισσότερους αγοραστές και ωθούν περισσότερους πωλητές να καταχωρίσουν τα σπίτια τους. Οι τιμές πιθανότατα θα αυξηθούν σύμφωνα με αυτό το σενάριο, δήλωσε ο Jonathan Miller, πρόεδρος της Miller Samuel.

«Η αγορά δίνει τα πρώτα σημάδια ότι αρχίζει να ανακάμπτει», δήλωσε ο Miller. «Δεν πρόκειται να κάνει στροφή σε μια νύχτα, αλλά τείνει προς ισχυρότερες επιδόσεις όσον αφορά τις συναλλαγές και τα αποθέματα και, σε κάποιο βαθμό, τις τιμές», πρόσθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πέντε λόγοι αισιοδοξίας για την αμερικανική οικονομία το 2024

ΗΠΑ: Η μείωση των επιτοκίων φέρνει αύξηση στη ζήτηση των στεγαστικών δανείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News