Business & Finance Σάββατο 2/12/2023, 10:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σουηδία: Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν και πάλι μετά από μήνες σταθεροποίησης

Σουηδία: Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν και πάλι μετά από μήνες σταθεροποίησης

Πτωτικά κινούνται οι τιμές των ακινήτων στη Σουηδία, καθώς η οικονομία της σκανδιναβικής χώρας βρίσκεται σε ύφεση και το κόστος δανεισμού συνεχίζει να αυξάνεται.

Τον Νοέμβριο, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Σάββατο ο κρατικός πιστωτικός οργανισμός SBAB. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης φέτος, η αγορά κατοικίας της Σουηδίας μπορεί να εισέλθει σε μια δεύτερη φάση αυτού που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις χειρότερες στεγαστικές περιπέτειες στον κόσμο το 2022. 

«Από την κορύφωση την άνοιξη του περασμένου έτους, οι τιμές έχουν πλέον μειωθεί κατά σχεδόν 15% σε ολόκληρη τη Σουηδία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Robert Boije, σε ανακοίνωσή του. «Πλησιάζουμε σαφώς στη συνολική πτώση του 20% που έχουμε προβλέψει εδώ και καιρό».

Σουηδία: Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν και πάλι μετά από μήνες σταθεροποίησης-1

 

Οι προβλέψεις εξακολουθούν να είναι αντικρουόμενες ως προς το αν η κατάσταση είναι πιθανό να χειροτερέψει πριν βελτιωθεί, με τους αναλυτές της Danske Bank A/S να δηλώνουν αυτή την εβδομάδα ότι αναμένουν οι τιμές να παραμείνουν αμετάβλητες ή να αυξηθούν ελαφρώς, παρά να μειωθούν και πάλι.

Καθώς η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας έχει ανεβάσει το επιτόκιο αναφοράς της στο 4% από το μηδέν σε λιγότερο από δύο χρόνια, το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών έχει εκτοξευθεί. Οι περισσότεροι Σουηδοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιτόκια σταθερά για τρεις μήνες και τους τελευταίους 18 μήνες, το μέσο επιτόκιο των εκκρεμών ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκε σε 3,8% από 1,5%.

Αν και θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ανακούφιση, καθώς η Riksbank απέφυγε την περασμένη εβδομάδα την ένατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων περιμένουν ότι τα έξοδά τους θα συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα τέλη για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Στα σύννεφα στον ορίζοντα έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η σουηδική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε δύο συνεχή έτη συρρίκνωσης της παραγωγής.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από Νορβηγία και Σουηδία

Σουηδία: Είκοσι χρόνια μετά το «όχι» στο ευρώ, οι Σουηδοί επιμένουν στην κορώνα

Στη στέγαση δίνουμε το ένα τρίτο του εισοδήματος – Η ποιότητα των σπιτιών στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News