Business & Finance Πέμπτη 21/09/2023, 12:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από Νορβηγία και Σουηδία

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από Νορβηγία και Σουηδία

Η Τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 14 χρόνια, ενώ ανακοίνωσε ότι αναμένει μια ακόμα επιτοκιακή αύξηση.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων την Πέμπτη κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. 

Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές για το βασικό επιτόκιο, υποδεικνύοντας ένα επίπεδο γύρω στο 4,5% έως το 2024. 

«Πιθανότατα θα υπάρξει μία επιπλέον αύξηση των επιτοκίων πολιτικής, ίσως τον Δεκέμβριο», δήλωσε η κεντρική τράπεζίτης Ida Wolden Bache. «Πιθανότατα θα χρειαστεί να διατηρηθεί μια περιοριστική πολιτική για αρκετό χρονικό διάστημα».

Νωρίτερα, η Riksbank της Σουηδίας αύξησε το κόστος δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας αντιδρώντας στον επίμονο πληθωρισμό που αναμένεται να περιορίσει περαιτέρω την εξασθενημένη οικονομία.

Σε μια ανακοίνωση που φέρνει το βασικό της επιτόκιο στο 4%, η κεντρική τράπεζα αποκάλυψε επίσης ότι θα πουλήσει μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, ξεφορτώνοντας 8 δισ. δολάρια και 2 δισ. ευρώ (2,1 δισ. δολάρια) για σουηδικές κορώνες.

Η όγδοη διαδοχική αύξηση της κεντρικής τράπεζας ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, εκτός από έναν. Με επιπλέον βάρος την αδύναμη κορώνα, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την προθυμία να δράσουν ξανά χωρίς να δίνουν σήμα για μια ακόμα επιτοκιακή αύξηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News