Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 11:37
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

PMI: Πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη – «Καμπανάκι» για Γερμανία

PMI: Πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη – «Καμπανάκι» για Γερμανία

Περαιτέρω διολίσθησε τον Νοέμβριο η οικοδομική δραστηριότητα στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση ήταν για άλλον έναν μήνα αναιμική, ενώ κλιμακώθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις. 

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών για τις κατασκευές, από την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB) που καταρτίζεται από την S&P Global, διαμορφώθηκε στις 43,4 μονάδες τον Νοέμβριο, εμφανίζοντας ήπια άνοδο από το χαμηλό δεκαμήνου (42,7 μονάδες) που είχε καταγραφεί τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, παρέμεινε κάτω του ορίου των 50 μονάδων που καταδεικνύει ύφεση και η παραγωγή συρρικνώθηκε δραματικά, λόγω της συρρίκνωσης σε Γαλλία και Γερμανία. Στη Γερμανία συγκεκριμένα καταγράφηκε η ταχύτερη πτώση των τελευταίων τρεισήμισι ετών.

PMI: Πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη – «Καμπανάκι» για Γερμανία-1

«Ο τομέας των κατασκευών παραμένει σε ύφεση, με το οικιστικό κομμάτι να βιώνει τη μεγαλύτερη πτώση στη δραστηριότητα. Ενώ η πτώση στον οικιστικό τομέα έγινε ελαφρώς πιο ήπια τον Νοέμβριο, οι εταιρείες εμπορικών ακινήτων και πολιτικών μηχανικών διατήρησαν σταθερό ρυθμό μείωσης της δραστηριότητας σε σχέση με τον Οκτώβριο», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Δρ. Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Κατέληξε λέγοντας: «Οι κατασκευαστικοί τομείς στην Ευρωζώνη περνούν από μία καταιγίδα υψηλών επιτοκίων δανεισμού με διαφορετικά επίπεδα ανθεκτικότητας. Η Γερμανία παλεύει με τις πιο σοβαρές συνέπειες, μία κατάσταση που επιδεινώθηκε τον Νοέμβριο. Στη Γαλλία, υπάρχει ένα δύσκολο τοπίο, αν και με μια ελαφριά αποκλιμάκωση. Ο κατασκευαστικός τομέας της Ιταλίας, από την άλλη πλευρά, όχι μόνο βγήκε από την αρνητική περιοχή τον Οκτώβριο, αλλά η ανάπτυξη επιταχύνθηκε τον επόμενο μήνα. Είναι πιθανό να έχει παίξει ρόλο η πολιτική σκηνή, με την έγκριση της Κομισιόν για τη χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης για μεγάλα πρότζεκτ υποδομών στην Ιταλία να έχουν πιθανώς επηρεάσει τη θετική τάση. Αντιθέτως, στη Γερμανία γεννήθηκαν ακόμη περισσότερες επιφυλάξεις στον κατασκευαστικό κλάδο, έπειτα από τη απόφαση-βόμβα του συνταγματικού δικαστηρίου σχετικά με τη διαθεσιμότητα των δημοσίων ταμείων».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Καταρρέει ο κατασκευαστικός κλάδος της Γερμανίας – Θα παρασύρει και την οικονομία;

Η στεγαστική κρίση στην Ευρώπη μόλις ξεκίνησε – Οι κίνδυνοι

Ευρωζώνη-PMI: Ελαφρώς βελτιωμένη αναθεώρηση με μοχλό τις υπηρεσίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News