Business & Finance Δευτέρα 24/07/2023, 13:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Robert Shiller: Το 10ετές ράλι των κατοικιών στις ΗΠΑ τελειώνει

Robert Shiller: Το 10ετές ράλι των κατοικιών στις ΗΠΑ τελειώνει

Το δεκαετές ράλι στις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ ενδεχομένως να τελειώσει μόλις η Federal Reserve ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, εκτιμά ο Robert Shiller, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale.

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ κινούνται ανοδικά από το 2012, σύμφωνα με τον δείκτη S&P Case-Shiller U.S. National Home Price Index.

«Ο φόβος των αυξήσεων των επιτοκίων έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι. Δεν αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες σπιτιών αλλά και τους νέους αγοραστές, που ήθελαν να μπουν στην αγορά πριν αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια», εξηγεί ο Shiller, σύμφωνα με το CNBC.

«Ήθελαν να ‘κλειδώσουν’ τα επιτόκια. Άρα αυτό είχε θετική επίδραση στην αγορά. Αλλά φτάνει στο τέλος του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Shiller, ο δείκτης των τιμών κατοικιών εμφάνιζε «ασυνήθιστη συμπεριφορά» τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς οι τιμές «φαινόταν να είναι μια χαρά και μετά άρχισαν να αυξάνονται».

Τον Μάιο, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν νέο ρεκόρ, καταγράφοντας άνοδο 0,7% σε εθνικό επίπεδο από τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Black Knight Price Index.

 «Νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν με την κατάσταση του ‘τι πρόκειται να κάνει η Fed;’», διαπίστωσε ο Shiller.

Η Fed έδειξε κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου ότι και άλλες αυξήσεις επιτοκίων είναι πιθανές, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με εκείνες που έγιναν από τις αρχές του 2022.

«Έχουμε δει μια δραματική αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με πριν από 1-2 χρόνια. Και νομίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση ότι αυτό είναι αρκετό», είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας είναι μια πιθανότητα, αν και είναι απίθανο να είναι «τέλεια».

Βέβαια, ο Shiller θεωρεί ότι μέρος της τελευταίας αύξησης των τιμών των κατοικιών είναι «απλώς εποχιακή», σημειώνοντας ότι οι τιμές συνήθως ανεβαίνουν το καλοκαίρι.

Η Fed πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη, με τους αναλυτές και την αγορά να περιμένουν ότι θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η ύφεση στις ΗΠΑ δεν είναι πια τόσο σίγουρη – Επανεξετάζουν οι αναλυτές

Χρ. Πισσαρίδης: Δεν χρειάζονται άλλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

ΗΠΑ: Εκρηκτική αύξηση έως 40% των άστεγων οικογενειών μετά την πανδημία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News